Предупреждение! Апокалипсис до часове в няколко области, има риск от наводнения

wreme

Към 15:30ч. Значителни валежи и висок риск от наводнения над района на Ботевград, Правец, Луковит, Боровци и Смоляновци.

Към 14:48ч. На много места над Западна и Централна България се образуваха гръмотевични бури, но процесите към този момент се изваляват над планинските райони.

Към 13:30ч Силен дъжд заваля над крайните северозападни райони от нашата страна.

Към 12-13 часа: Започна развитие на купесто-дъждовна облачност над планинските райони от Западна и Централна България

За днес синоптиците на Meteo Balkans издадоха предупредителен червен код за опасно време на територията на Северна Македония, Сърбия, Югозападна Румъния и България.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Централна България ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност.Очакваните явления в понеделник, могат да причинят локални наводнения в планинските райони.

Очакваното сумарните количества на валежите ще достигнат средно до 20-40 л/кв.м., а на места в района на Родопската област, Средногорието и Предбалкана – до 30-80л/кв.м.

Повече слънчеви часове очакваме по Черноморието, но и там след обяд ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб, а в Дунавската равнина и Източна България – до умерен вятър от изток, а по-късно през деня и североизточен.

Дневните стойности в понеделник ще се понижат и на повече места ще са между 26-27°С, като най-високи ще са над Югоизточна България и Дунавската равнина – до 28-30°С. Доста по-ниски ще са по Черноморието и места с валежи – до 24-25°С.

Поради очакваните силни гръмотевични бури този следобед. Екипът на Meteo Balkans издава карта с предупреждения за лош време, които са валидни за понеделник – 12 юни.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Над тези райони те ще са придружени от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления)

Червен код: валежите на много места в Източна Сърбия, Югозападна Румъния и България ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка.Очакваните валежи ще са между 30-80л/кв.м.

Според данните на SPM модела преовлажнена е почвата над Западна и Южна България, където, поради очакваните нови валежи според нас се повишава и рискът от локални наводнения.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории