Ексклузивно! Министерството на финансите с отчаян ход заради пенсиите

росица-велкова-гълъб-донев-768x419-1

Министерството на финансите (МФ) спешно ще предложи разблокирането на парите в Сребърния фонд и европейските средства, които са част от фискалния резерв, за да могат да се платят пенсиите.

Това ще стане с удължителния закон на удължителния закон за бюджета за 2022 г., който по думите на служебния премиер Гълъб Донев ще бъде предложен на парламента още тази седмица. Заради спешната нужда от пари за държавата законът най-вероятно ще бъде гласуван в Министерски съвет този четвъртък.

Предложение
„Предлага се да отпадне §15 от т. нар. удължителен закон, който условно блокира използването на европейските средства и средствата на Сребърния фонд за финансиране на временни касови разриви“, посочиха пред „Телеграф“ от Министерството на финансите.

От ведомството бяха категорични, че ще бъде осигурена индексацията на пенсиите с 12% от 1 юли, така както предвижда действащото законодателство.

Новото удължаване на бюджета за 2022 г. ще бъде със срок до приемане на бюджета за настоящата година. То се налага, след като внесеният в парламента от служебното правителство проект за 2023 г. влезе в задънена улица, тъй като се очаква сформиране на правителство, което да изработи свой вариант. Действието на първия удължителен закон, с който държавата работеше досега, пък изтича на 10 юни, което постави под въпрос изплащането на пенсиите.

Удължителният закон няма да предвижда определяне на лимит за нов дълг, тъй като за да стане това, трябва да е утвърден размерът на дефицита на бюджета за 2023 г. Затова, за да покрива разходите, държавата трябва да разчита само на текущите приходи и фискалния резерв.

От МФ обясниха, че това е обичайна практика. Представете си фискалния резерв като една сметка, откъдето вадиш пари, когато ти потрябват, които после връщаш, коментираха финансови експерти. Проблемът е, че разходите се правят през първата половина на месеца, а приходите идват през втората.

Гласуване
В края на миналата година обаче част от фискалния резерв е замразен. Това става по време на второто четене на удължителния закон за бюджет 2022 г., буквално в последния работен ден преди коледните празници на предходното Народно събрание.

Предложението е на депутата от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев и е направено директно в пленарна зала, без да минава през комисия. При гласуването то събира подкрепата на 148 народни представители, против са 65, а въздържали се няма. Вероятно везните са наклонени в полза на предложението, след като самата Росица Велкова, служебният министър на финансите, казва, че след редакцията на текста проблем с изплащането на пенсиите няма да има.

Тя обяснява, че при първоначалния вариант на предложението целият фискален резерв щял да бъде блокиран и това се отхвърля от МФ. При новия вариант обаче се блокират само европейските средства и Сребърният фонд, който по презумпция си е блокиран, обяснява пред депутатите Велкова.

Причини
Според финансови експерти блокирането на част от фискалния резерв е гласувано с идеята да се ограничат правомощията на служебния кабинет. При обсъжданията своя трактовка дава съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев: „Това предложение се прави, защото, блокирайки тези средства, които са около 6 милиарда, това ще блокира възможността на служебния кабинет да прави харчове по програми, дългосрочни, които парламентът е одобрил. Или казано още по-просто – ГЕРБ се страхуват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, така че като те направят правителство, евентуално, тези пари да ги няма“.

Други финансови експерти пък коментираха, че мотивът да се предложи замразяване на част от фискалния резерв е била, че към онзи момент не е имало проблем с изплащането на пенсиите, а сега ситуацията е различна. По думите им вече няма смисъл милиардите в резерва да стоят замразени, при положение че тегленето на нов дълг без нов бюджет е невъзможно, а дори и да се случи, то ще натовари разходната част с лихви, а оттам ще се увеличи и дефицитът.

Блокирани са 8,3 млрд. лв.
Свободните средства във фискалния резерв към края на април са само 200 млн. лв., би алармата финансовия министър Велкова пред депутатите в Народното събрание преди около две седмици. От налични около 10 млрд. лв., блокирани са 8,3 млрд. лв. – 3,7 млрд. лв. на Сребърния фонд и 4,6 млрд. лв. по програми и проекти на ЕС. Налични останали едва 1,8 млрд. лв., които обаче след изплащане на пенсиите се стопили до само 200 млн. лв.

Концесии и излишък пълнят Сребърния фонд
Държавният фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (Сребърния фонд) е създаден с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2006 г. В края на 2008-а Народното събрание приема специален закон и неговото изпълнение е възложено на министъра на финансите.

Фондът има за цел постигане и гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

Съгласно специалния закон за създаването му фондът се пълни с 25% от отчетения за съответната година бюджетен излишък, приходите от концесии и други източници, определени със закон или акт на МС. С цел постигане на доходност набраните средства се инвестират в различни инструменти – депозити, акции, облигации и др.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории