Напрежение в парламента днес, ето защо

payimage-565503-scaled-e1674749676489

Новото Народно събрание вероятно ще започне пленарната седмица с приемане на своя правилник. Това е заложено като точка 1 в проектопрограмата за днес, сочи справка, изготвена от „Флагман“.

В четвъртък се очаква изслушване на служебния вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов. Той ще бъде препитван по инициатива на Корнелия Нинова и група народни представители относно развитието на казуса с решението на предния парламент за промени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПУВ) в част енергетика.Пак в четвъртък ще трябва да се явят и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ (ИО) Ивайло Филипов, както и председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Филипов ще отговаря „относно действията на представляваното от него дружество, свързани с техническата организация и провеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. и обработката на изборните резултати“.А Нейкова – „относно процедурите по откриване на изборни секции в чужбина като част от организацията на проведените избори за народни представители на 2 април 2023 г.“.

Изслушването на двамата е по искане на Костадин Костадинов и група народни представители.За петък е предвиден и избор на постоянните комисии в новото Народно събрание, както и на постоянните делегации в международни организации.

Днес ЦИК обяви за народен представител Петър Георгиев Петров. Той влиза на мястото на подалата оставка като депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова. Очаква се тази седмица Петров да положи клетва.

Разбира се, проектопрограмата може да претърпи промени. Утре тя трябва да бъде гласувана от народните представители.