Съучастник на сириеца Омар, премазал двама полицаи в Бургас: Давай, изкорени блокадата!

Image_14266262_40_0

„Давай, изкорени блокадата“ – така сириецът Ахмад окуражил съучастника си Омар да помете с автобус, пълен с мигранти, полицейски патрул в центъра на Бургас. При инцидента, станал на 25 август м.г., загинаха полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев.

Днес делото за каналджийство, за което са обвинени трима сирийци, тръгна в районния съд в Бургас. Подсъдимите Омар Аднан, Ахмад Муфит и Абдулах Абдулахед признаха вина и поискаха споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение отказа. Пред съдийския състав и тримата сирийци се извиниха за стореното, а Омар поиска прошка. Той призна и че е бил пълнолетен по време на кървавия инцидент – на близо 19 г. Първоначално сириецът се представи за непълнолетен, опитвайки да получи по-лека присъда, но съдебно-медицинска експертиза, както и съдебни поръчки от Сирия и Турция успяха да докажат, че той е бил пълнолетен по време на извършване на престъпленията. Стана ясно още, че той нямал опит в шофирането – стажът му зад волана бил едва няколко дни.

По искане на защитата на подсъдимите съдебният процес ще се проведе по реда на съкратеното следствие, тъй като те са признали вината си.

„Ще настояваме за максимални присъди с оглед начина на извършване на престъплението, арогантността, поведението на подсъдимите и броят на трификираните лица“, коментира наблюдаващият прокурор Мария Маркова. Тримата сирийци са обвинени в различни престъпления. Омар Аднан е предаден на съд за четири отделни престъпни деяния. Първото е за противозаконното подпомагане на мигранти от Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособния Омар с висока скорост, като 47-те мигранти са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства.Омар Аднан е предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред, закупен от Харманли. Престъплението е извършено в съучастие с Ахмад Муфит, който също е привлечен като обвиняем.

Третото обвинение срещу Омар е за управление на пътнически автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство.

Четвъртото обвинение срещу сириеца е, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители, да изпълнят задълженията си. .

От прокуратурата припомнят, че за смъртта на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, опитали да спрат автобуса с мигранти, е образувано отделно досъдебно производство, по което обвиняем е шофьорът на рейса Омар. Той е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус.

Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура Бургас, предстои да бъде внесено в съда.