Тома Биков хвърли следизборна бомба за съставянето на правителство

тома-биков

След изборите ще имаме редовно правителство и работещ парламент, коментира кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред „Труд news“.

„Нашата задача през последните две години беше да се самосъхраним и да запазим, но и да развием потенциала си, насред институционалната и политическата деградация. Оттук нататък целта ни е да извадим България от блатото, в което се намира и отново да я задвижим напред“, посочва политикът. По думите му откакто съществува, ПП се намира в режим на постепенна самоизолация.„Първо априори посочиха ГЕРБ и ДПС за свои врагове. След това обтегнаха отношенията си с президента Румен Радев, който ги създаде, изпокараха се с ИТН, а в 48-ото народно събрание скъсаха отношенията си и с бившия си коалиционен партньор БСП. Това се случи само за период от около една година. Няма как партия с подобна ексцентрична политическа култура да бъде здрава основа за стабилно управление. През цялото това време ние полагахме усилия да излезем от изолацията и го постигнахме в 48-ото народно събрание“, смята Биков.

Относно възможността за избори две в едно през октомври той е категоричен, че това зависи първо от партиите в следващия парламент, а ако те не могат да се разберат за излъчване на редовно правителство, ще зависи от президента.„Не мисля, че желанията на ПП имат голямо значение, защото те са част от процес, а не негов катализатор. Моята прогноза е, че след тези избори ще има редовно правителство и няма да се наложи да провеждаме избори две в едно“, уточнява Биков.

За него първата искра в новия парламент ще бъде по отношение на бюджета за 2023 г.„В 48-ото Народно събрание, ГЕРБ – СДС, ДПС и ДБ, гласувахме против почти всички предложения на ПП и това предотврати още по-тежки финансови проблеми за страната. Не зная как ПП и ДБ ще постигнат съгласие по тези основополагащи въпроси, при положение, че имат диаметрално противоположни позиции. Според мен ще гласуват шарено, което ще е първият видим симптом, че коалицията им не се основава на общи възгледи, а само на тактически сметки. След това може и да последват публични противоречия, каквито вече видяхме при реденото на листите им. Освен това, в тази коалиция тепърва предстои битка ако не за формалното, то за неформалното лидерство. Това също е причина да смятам, че ПП – ДБ не са в състояние да носят основната тежест на едно бъдещо управление“, отбелязва Биков.