Радев с предупреждение към партиите преди изборите: Не стига само желание за еврото! Стига взривове!

румен радев

„Напоследък се промъква тезата, че ако България има голямо желание, веднага ще ни приемат в еврозоната. Но, това не е така, то е процес, който изисква много работа, много усилия и доверие. А както видяхме, доверието се измерва в цифри, и там компромиси не се допускат“.

Това каза президентът Румен Радев пред участниците в конференцията „България по пътя към еврото“.

Радев цитира еврокомисар Домбровскис, който отбеляза, че в страните, които са най-близо до конфликта в Украйна са с най-висока инфлация. А у нас, допълни Радев, разходите за най-неотложните житейски нужни при нас като процент са най-големи“.

„Трябва дълбоко да се замислим“, призова Радев. Всъщност каква е целта за еврозоната, тя не е просто да се закичим с една брошка и да кажем, че и ние сме като другите, попита риторично той. И отговори: „не, целта е българите да живеят по-добре. И това е въпрос на дълъг процес и изключително много зависи как ще управляваме и насищаме със съдържание този процес. И когато говорим за доверие – има две важни области от него, едното е вътре у нас, а другото на нашите европартньори. Убеден съм, че еврото ще ни донесе ползи, но по-важното е да бъдат убедени българските граждани“, смята Радев.

Според него, това изисква много работа на институциите, защото хората накрая плащат цената. Доверието на партньорите ни не се измерва с желанието ни, а с това, което правим за стабилността на региона, на останалите в еврозоната. Според Радев, страната ни получава висока оценка за това, което правим за сигурност в енергийната сфера.

Моята препоръка и към партиите, които влизат идната седмица в оспорвана предизборна надпревара- не само политическо говорене, а за ясни действия и да се мисли от сега за дебатите по следващия бюджет, така че да запазим показателите си, които гарантират съхраняване на жизнения ни стандарт. Да няма взривове на популизъм, призова Радев.