Преизбраният шеф на „Подкрепа“ ревна: Идват тежки времена, трябва ни нов закон за стачките

Димитър Манолов

Трябва да има нов закон за стачките, смята президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ Димитър Манолов. По-рано днес той беше преизбран за президент на синдиката. „В България няма регламентация за национална стачка и ред други неща, които са масова практика навсякъде по света“, каза пред журналисти Манолов, цитиран от БТА.

Законът за стачките е приет през март 1990 г. с идеята да бъде ограничено тогавашното стачно движение, обясни президентът на КТ „Подкрепа“. „Тогава всякакви хора, по всякакви поводи, без да питат, когото и да е било, по начини, които сами избираха, излизаха да стачкуват. Този закон беше направен против стачките. Той е правен в рамките на предишната Конституция и е твърде остарял“, обясни Димитър Манолов.

Идеята за включването на синдикални представители в държавната делегация за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще бъде презентирана пред Европейската комисия като добра практика, която да бъде разпространена и в другите държави в Европейския съюз, каза Манолов. Служебният премиер Гълъб Донев съобщи вчера, че синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава „Енергетика“ в ПВУ.

По думите на президента на КТ „Подкрепа“ се задават тежки времена. „Трябва да бъдем готови в тях да отстояваме правата си“, добави Манолов.