Само в 7DniSofia.bg

В СОС цял ден се правиха на маймуни, заради 10-те дървета отсечени за кефа на Румен Вълка

313254234_676686133820702_6041690166100232120_n

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков и представител на дружеството „Парк Мария Луиза“ имат различни обяснения за незаконната сеч на дървета в Борисовата градина. Двамата бяха изслушани от общинските съветници на днешното заседание на Столичния общински съвет(СОС).

След това пред журналисти Трайчо Трайков нарече случилото се „наглост“ и определи сечта като „преднамерено действие“. Тодор Тодоров, пълномощник на дружеството, което по договор трябва да възстанови къпалнята „Мария Луиза“, зад която е Румен Вълка, заяви, че премахването на живи дървета е грешка и че тепърва фирмата ще проверява как и защо се е случило това.

По думите на Трайчо Трайков дружеството е получило разрешително от район „Средец“ за премахване на изсъхнала растителност, но в парка е изсечена съвсем друга растителност. Вкарана е тежка техника, без предварително да се уведоми Общината, както изисква законът.

Те са получили разрешителното и на следващия ден, без дори да изчакат да минат 48 часа, без да уведомят някого, са вкарали техниката в парка и са изсекли съвсем други дървета, каза Трайков. Той показа пред журналисти снимка на терена, където се виждат маркирани дървета – изсъхнали борове, които е трябвало да бъдат премахнати. Всъщност е изсечен масив от жива гора, обясни кметът на район „Средец“.

Няма как да става дума за каквото и да е било объркване. Това, според мен, е преднамерено действие, каза още Трайков. Той отправи призив към Столичната община категорично да прекрати договорните си отношения с въпросното дружество. На тези хора не може да им се вярва, трябва да се заяви ясно, че с тях няма да се работи и да не им се дават разрешителни, обясни позицията си Трайчо Трайков. Той смята, че къпалнята трябва да се върне във владение на Общината.

Обяснението на Тодор Тодоров от дружество „Парк Мария Луиза“ е, че премахването на дърветата вероятно е с цел да се направи просека, по която да влязат тежките машини, които да разчистят сухите дървета и треви. Той обаче заяви, че тепърва фирмата ще направи проверка как и защо са отсечени живи дървета. Дружеството има готовност да изпълни проекта за възстановяване на къпалнята, каза още Тодоров. И добави, че вече има издадена виза за проектиране, сега очакват строително разрешение.

На въпрос защо са отсечени дървета, които не са посочени в разрешителното на район „Средец“, Тодоров отговори, че това се е случило в рамките на един ден, извършила го е фирма, наета от дружеството като подизпълнител. Ако фирмата е премахнала дървета, ние ще компенсираме това, обясни още Тодоров.

По думите му те не са уведомили район „Средец“ предварително, че ще влиза техника на терена, защото извършвали дейността за първи път и направили пропуск. На въпрос защо фирмата не е премахнала маркираните от Общината дървета, той отговори, че е била спряна и не е стигнала до тях.

По-рано днес, на заседанието на СОС, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че дърветата в Борисовата градина са били изсечени абсолютно незаконно и без позволение. На дружеството „Парк Мария Луиза“ ще бъде наложена глоба в размер на 100 000 лева.