В КРАЧКА! Промяната: Не сме поели ангажимент да затваряме централи. ГЕРБ: Ето ви документа

67acf5b02392fb23e89aebb4a0d5a109

В Плана за възстановяване и устойчивост няма поет ангажимент за затваряне на въглищни централи. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора народният представител от „Продължаваме Промяната“ Радослав Рибарски. „Имаме декарбонизационна цел, тя е поета и по Зелената сделка, и по Парижкото споразумение“, каза още депутатът.

„Затваряне никога не е залагано по години в Плана. Намаляването на работата на въглищните централи се засяга по Справедливия преход и т.нар. Териториални планове, които все още не са готови“, каза още Рибарски.

Депутатът коментира представената миналата седмица Стратегия за развитие на енергетиката, която очертава политиките на държавата в сектора до 2053 година, предава Lupa.bg.

Според Рибарски „документът, който е с работно заглавие „Визия“, не отговаря на член 3 от Закона за енергетиката, където се казва, че трябва политиките да бъдат очертани в Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България. Документът е обща презентация, която засяга някакво моментно състояние, но не и бъдещето на енергетиката в България за следващите 30 години, посочи още той. Според него редица части от българската енергетика са „изпуснати“, а е засегнат само сектор „Електроенергетика“.

Според Рибарски не е било необходимо служебно правителство да се „нагърбва“ с изработването ѝ.

„Притеснителното за нас е, че тя чертае едно не светло бъдеще за българската енергетика“,

посочи депутатът. Той обясни, че биват представени проекти, които през годините не са търпели развитие. Такива са проектите за огромни ВЕЦ-ове, които да бъдат реализирани в кратък срок и се считат за заместващи мощности на въглищните ТЕЦ-ове.

Притеснителното е, че Стратегията очертава през 2025 година енергията от въглищни централи да спадне до 2,8 гигавата, а през 2030 година до 2,2 гигавата.

Според Плана за възстановяване и устойчивост нямаше извеждане от експлоатация на мощности, а единствено декарбонизационна цел, обясни още той.

По време на пресконференцията в пресклуба на БТА в Стара Загора дойде депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев, който даде на народния представител от „Продължаваме Промяната“ Радослав Рибарски анекс към Плана за възстановяване и устойчивост, подписан на 1 август м.г. от министъра на финансите Асен Василев за затваряне на ТЕЦ-овете.

Това са датите и годините с изброените ТЕЦ-ове. Целият анекс се състои от 380 страници, заяви Манев.

„Това са реформите, които се излагат в Плана за възстановяване и устойчивост, срещу всяка реформа стои дата. Ние никога не сме казвали, че в Плана има декарбонизационна цел, именно това е посочено тук“, каза в отговор Рибарски.