Нова драма в Nexo след обиските в София! Клиенти дадоха на заден

nexo

Големият криптокредитор Nexo („Нексо“) беше поразен от цунами от изтегляния на клиенти, след като офисът на компанията в България стана обект на полицейска акция, съобщава сайтът Cryptonews.

Обискът на Nexo в София бе извършен в четвъртък в повече от 15 офиса и други обекти в София, съобщава Ройтерс, като добавя, че в операцията са участвали над 300 следователи, полицаи и служители по сигурността.

Nexo е разследван за измами, пране на пари и укриване на данъци, съобщиха множество медии. В изявление на българската прокуратура бизнесът на Nexo е определен като „незаконна престъпна дейност“.

Не е изненадващо, че обискът в обекти на Nexo в София доведе до вълна от изтегляния на клиенти от платформата за криптокредитиране и вземане на заеми.

Изходящите потоци бяха разкрити в Туитър от фирмата за блокчейн разузнаване Arkham („Аркам“), която обяви, че е регистрирала истинско „наводнение от изходящи потоци“ от портфейлите на Nexo, пише „Стандарт“.

Фирмата за проследяване на верижните движения Cielo („Сиело“) също използва Туитър, за да сподели данни, които според нея показват „големи тегления и движения при Nexo“.

Съдейки по екранната снимка в туита, няколко големи транзакции на стойност стотици хиляди долари всяка са изпратени от портфейли, контролирани от Nexo.

Обискът в офисите на Nexo в София идва, след като през декември компанията заяви, че ще преустанови бизнеса си в САЩ, където се натъкна на регулаторни ограничения.

„Нашето решение идва след повече от 18 месеца добросъвестен диалог с щатските и федералните регулатори на САЩ, който стигна до задънена улица“, заяви Nexo на своя уебсайт тогава.

Днес Nexo е със седалище в Лондон, но компанията е основана от българските предприемачи Антони Тренчев, Коста Кънчев и Калин Методиев, посочва Cryptonews.