Борисов със скандални разкрития: ,,Промяната“ са взимали паспортите на възлови лица на Булгаргаз

борисов

„Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Конституцията нарушават непрекъснато, ама сега нарушават решение на парламента. Този, който нарушава този закон и си го позволи се казва Асен Василев“, това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това, което излиза от доклада на Gemcorp, е че са искали паспортите. Те толкова светкавично са искали да заграбят енергетиката на България, че дори са искали паспортите на ръководителите на „Булгаргаз“, на възлови лица. Взимали са им данните. Защо? Явно да ги манипулират след това. Ако е вярно това, което чета в доклада. Аз предлагам – свържете се още веднъж със синдикатите. Сега е момента синдикатите да изявят ясно позицията си и да подкрепят това решение до края на седмицата за затваряне на Плана за възстановяване. Това е последният шанс да се спаси над 4% от БВП на страната“, заяви Борисов.

„Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос. Държавата няма как да купува ток, за да дарява за тях, Едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш. Не може да стане. Много са интересни нещата, които излизат. Никак не са за подценяване“, каза Борисов.

„Те затова искат сега да се скрият зад акад. Денков като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат и Кирил Петков и Асен Василев с физиономиите си и да кажат „ние искаме да поемем отговорността“. А трябва пред тях да застане академика, за да станат те пак министри и всъщност Асен Василев да управлява еднолично. В отговорът им той казва, че въглищните им централи са цитирам: „спазарени срещу лобисткият нелогично голям и нерентабилен проект за батериите“. Това го има официално в отговора Това е нашето подозрение, това ни казва отговора. Това са именно корупционни схеми с Gemcorp, които са щели, ако не бяха паднали от власт, да направят Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев е договарял всичко, което се е случило“, каза още Борисов.

„В момента имаме само един полезен ход и той е максимално бързо до края на седмицата да внесем ново решение, с което да задължим служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и да предоговори лично поетия ангажимент от Асен Василев, а именно затваряне на централите в Маришкия басейн“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

„Сега вече имаме 100% диверсификация на ядреното гориво. Има подписани договори с „Уестингхаус“ и „Фраатом“. За съжаление с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев. Много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн. Изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в „Козлодуй“, иначе ние ще станем само един клиент, както в много други сфери. Затова и ще излезем като основни производители на пазара на ток като клиенти“, допълни Борисов.

Борисов се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков. Петков е подписал меморандума с Gemcorp бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

„За това време, докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, финансите, може би са му били хоби, защото не изтегли заема от 5 млрд., когато можеше да го изтегли на ниски лихви, са внедрили Gemcorp навсякъде са нанесли щети, които сега няма как да бъдат компенсирани, освен с бързо решение на парламента и задължаване на служебното правителство да отвори Плана за възстановяване. Това е единственото решение. Всичко след това ще бъде непоправимо“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Щетите от гръцката финансова криза бяха около 4% от БВП. Щетите от COVID-19 бяха около 4% от БВП. Щетите от Киро и Асен само с Маришкия басейн с централите са около 4%. Шесте им месеца управление могат да се явят на години криза. Съжалявам, много ми е интересно колегите от „Да, България“ как гледат на Gemcorp и всичките процеси, които са се случили. Кой държат отговорен? Държат ли някого отговорен?“, каза още Борисов.