Главсекът на МВР направи настръхващи разкрития за две брутални убийства, Демерджиев и ченгето-трафикант

главен секретар петър тодоров

Вчерашният случай, не е случайно спрян този микробус. Цялата тази случка не е случайна. Ние не се притесняваме да изобличаваме служителите, които извършват престъпления. Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Петър Тодоров по повод полицейския служител, арестуван за трафик на мигранти.

„Става въпрос за млад служител с около 3 г. служба, който е от СДВР, отдел СПС, служител на 23 години“, обясни той.

Пред разследващите той казал, че се е занимавал с незаконната дейност, защото имал кредити. „Това е абсурдно обяснение“, заяви Тодоров.

„За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите, които искат да постъпят в МВР, не е толкова голям, колкото беше назад във времето. Съответно критериите са занижени“, посочи той.

Тодоров каза, че болничните на служителя ще се проверяват, той е отстранен от длъжност и тече дисциплинарно производство.

„В хода на дисциплинарното производството ще излезе допълнителна информация за него“, увери той. По отношение на двамата му помагачи той посочи, че става дума за хора от неговия град, установяват се техните взаимоотношения.

По отношение на служителя на „Криминална полиция“, който блъсна няколко автомобила в София и няколко дни се укрива, той каза: „Направен е тест за наркотици, отрицателен е. Обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, това го е изкарало от равновесие и не може да си спомни детайлно всичко около тези катастрофи. Също е отстранен от длъжност“.

Тодоров обясни, че не се правят необходимите законодателни промени за борба с мигрантския натиск, но в МВР правят каквото могат.

„Това, което правим ние, е обучение на състава. Бяха закупени и раздадени ленти (с шипове – бел. ред.), хората ни се обучават как да ги използват. Бяха изградени КПП, където при сигнал да се спират този вид МПС“, каза главният секретар на МВР.

„Хората, които задържаме, са както български граждани, така и чужди граждани, които извършват превоз на мигранти“, каза той относно трафикантите.

„След като сме стигнали по този полицай и сме го спрели, значи сме работели по този случай. Работели сме оперативно по тази група, подробности няма да давам“, заяви той за служителя, арестуван за трафик на мигранти.

Относно разследването на полицейския чадър над Георги Семерджиев Тодоров каза: „Беше извършена една много задълбочена проверка, която приключи. В момента тече оформянето на заповеди за наказание на 40 служителя от СДВР. И от Пътна полиция, и от Охранителна полиция“.

„Установи се, че с действия или бездействия не са си изпълнили задълженията. Различни са наказанията – от порицание до уволнение“, допълни той.

„Порицанието не е леко наказание, то е третото по тежест от пет наказание. Служители, за които се събраха данни, че са извършили престъпление, че са покровителствали умишлено престъпната дейност на Семерджиев, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата“, посочи главният секретар на МВР.

При три случая са установени по-близки обвързаности с въпросното лице. Относно „приятелите на полицайката Симона“ той каза, че през следващата седмица ще бъдат връчени заповеди за наказания. Ще стане ясно кои са до няколко дни.

По случая с Димитър Любенов и полицаите, дали на заден след катастрофата, при която загина французин, Тодоров коментира: „Служителите, които бяха установени, че действат по този начин, бяха установени отново от МВР. Нашето предложение беше за тяхното задържане, ние веднага ги отстранихме от длъжност. Тече вътрешна проверка и следствено дело“.

Тодоров каза още, че на „Капитан Андреево“ е проведена среща с турските власти заради убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. „Беше обменена информация по двете дела. Това, което към момента се установи, че извършителят и неговият брат помагач са криминално проявени много пъти за кражби. По безспорен начин е установено, че прекият извършител е това лице, което е задържано“, обясни той.

Главният секретар на МВР каза още, че вътрешният министър е отправил запитване към руската страна за причините за обявяването за издирване на журналиста Христо Грозев. „Отговор няма“, посочи той.

Относно бруталното убийство на 59-годишен мъж, извършено от четири деца във Видинско, Тодоров заяви: „Случаят във Видин е брутален, грозен, но за съжаление е отражение на липсата на ценностна система в част от младите хора“.