Разбиха опасна ОПГ! Измамниците имали чадър от високо, заплашвали работници с убийство

гдбоп полиция

Без протекция подобна измамна схема няма как да бъде активна толкова време – две години. Това каза на брифинг заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Той разказа, че престъпната група прибирала пари чрез данъчни престъпления. Изпраните суми били светкавично трансформирани в луксозни коли и имоти. „Също е друго движими и недвижими вещи, които тепърва ще бъдат обект на разследване. Повдигнати да две обвинения за пране на пари – на единият задържан като ръководител, а на другият като участник. Обявени са за издирване множество лица“, посочи Попов.

Той апелира към всички граждани, които по някакъв начин да имали досег до престъпната схема, да не се страхуват, тъй като лидерите на групата са в ареста, предава Марица.

„Има събрани данни, че групата се занимава и с други тежки криминални деяния, освен изпирането на пари. Хората да не се страхуват. Никой няма да бъде запалван, нито някой няма да бъде убиван, за каквито заплахи има данни има по делото. Твърде дълго хората са се страхували. С бездействието или действието на органите на фиска, тази група продължила да действа над 2 години.

Колко за нанесените щети за това време, тепърва ще се установява. Но без протекция това няма как да стане. Прокуратурата апелира към мъдрия законодател, ако може да разреши при данъчните престъпления да се използват СРС-та. За другите по-леки престъпления, от които цялата държава търпи негативи, има специални разузнавателни средства, а за данъчни престъпления години наред прокуратурата алармира да се вмъкне съвсем елементарна поправка в НПК. За представителите в Народното събрание данъчните престъпления явно не представляват проблем“, коментира Румен Попов.

Окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова посочи, че в хода на проведените действия са задържани общо 5 души, извършени са редица претърсвания и изземвания. Открити и иззети са множество компютри, документи, печати, електронни подписи и други. Привлечени като обвиняеми и задържани за 72 часа са две лица – основният мозък на схемата и неговият помагач.

„Събраните доказателства сочат, че единият е ръководител и е бил ангажиран с процеса по учредяване на търговски дружества и поддържане на тяхната фиктивна дейност. Другото лице било записано като собственик и управител на фиктивните дружества. Действията по разследването продължават и към момента. Двете лица са задържани докато теглят пари. Предстои да бъдат наложени запори, да се уведоми КПКОНПИ“, каза Кузманова.

Тя заяви, че това дело е пример за отлично взаимодействие между различните органи и институции, като благодарение на добрата координация е разкрита цялата престъпна дейност.

Заместник-окръжният прокурор на Пазарджик и наблюдаващ прокурор по делото Живко Пенев каза, че са извършени над 20 претърсвания и обиски, разпитани по случая са били над 50 души. Възложени са редица експертизи.

По думите му лидерът на организираната престъпна група е от Пазарджик. Той е собственик на заложена къща, досега не е осъждан и няма криминални прояви. Той, заедно с другите контролирал множество фирми – дружества без материална, финансова и кадрова обезпеченост, с фиктивен документооборот.

Другият арестуван е на 55 години. По документи фиктивните сделки с трюфели били осъществявани с фирми в Пловдив и цялата страна, както и с такива в чужбина.