ГОРЕЩО! Стана ясно защо Борисов избра проф. Габровски. Румен Христов свали картите

проф. николай габровски румен радев

ПП няма да предложат кабинет, за да няма време за прегласуване на евентуално вето върху Изборния закон, смята лидерът на СДС Румен Христов.

Ето какво заяви той пред „Стандарт“:

Кандидатурата на проф. Николай Габровски беше неочаквана от гледна точка на име, което чухме в последния момент. Но варианта за представяне на непартийна фигура се обсъждаше. Вариантите бяха два – лидерът на партията или някой от заместниците му или равно отдалечена, но обществено приета личност, каквато безспорно е тази на проф. Габровски.

По този начин казваме, че ние сме готови на диалог, на дебати, на дискусия за това дали може да бъде съставено правителство в този тежък момент, като си даваме ясна сметка, че ние бихме понесли негативи като първа политическа сила, която предлага министър-председател и стои зад него. Но има тежки ситуации, в които понякога загърбавш партийните интереси за сметка на интересите на България.

Не зная дали това е сондирано с останалите парламентарно представени политически сили.

Обсъждани са били няколко имена, но до голяма степен решението за проф. Габровски е било лично на Бойко Борисов, защото натискът на ГЕРБ и желанието на ГЕРБ беше да бъде лидерът, а не някои от заместниците. Но в крайна сметка се взе това решение и аз смятам, че то е добро.

Съставянето на правителството в този парламент е много трудна задача. Но ако с първата политическа формация, предложила такава личност като тази на проф. Габровски не се състави правителство, очевидное, че няма да има такова. Няма как втората политическа сила да състави правителство. И и отдоста време на базата на политическия опит казвам, че съм скептичен към съставянето на правителство с третия мандат.

Президентът Румен Радев може да протака времето до връчването на втория мандат от гледна точка на разбирателството и награсата и в политическите формации, че януари и февруари месец не са най-добрият период за провеждане на избори.

Но това, което чувам е, че ПП и ДБ, които твърдяха, че ще съставят правителство, сега, след приемането на Изборния кодекс искат веднага да върнат мандата. Същевременно започнаха отново да се предлагат и молят на г-н Радев да наложи вето, отново допряха до неговите услуги. И ако той наложи вето и те върнат бързо мандата, да няма време за преграсуване на ветото в парламента. Но ние можем да работим и до късно.