ГОРЕЩО! Парламентът обсъжда съдбата на КПКОНПИ. Кирил Петков дава акъл: Да разследва и президента

кирил петков

Антикорупционната комисия трябва да е фокусирана. За да е ефективен този орган, трябва да се занимава единствено с разследване на корупционни престъпления. Това обяви от парламентарната трибуна правосъдният министър Крум Зарков докато представяше законопроекта, предложен от Министерския съвет.

Днес депутатите гледат два проекта, които според министъра имат обща философия и цел – да съставят орган, който съсредоточено да преследва корупционни престъпления. Той отбеляза като плюс, че комисията ще има разследващи функции, ще може да оспори решения на прокуратурата да не продължи работата с внасяне на обвинение. За прокета си служебното прав е стъпило на дискусии, проведени в миналия парламент.

„Конфликт на интереси е различно по своя характер и лицата, които засяга, а МП счита, че комсията трябва да е фокусирана и затова техният списък е по-тесен.

„Това, което се случи последните години трябва да ни е за урок и да не повтаряме грешките. Сборът на различна философия на производство в един орган е неефективна, затова трябва да се разследват висшите длъжностни лица. Трябва да излезем от спиралата, в която тези органи са обвинявани за бухалка или чадър, затова трябва да има ротация“, настоя Зарков.

Министърът посочи, че не бива целият състав на КПКОНПИ да се избира от мнозинството, което избира МС, който ще е най-много във фокуса на тази комисия. Затова предлагат, запазвайки водещата роля на парламента с номинация на двама членове, другите трима да са посочени от други органи – един от президента и по един от висшите съдилища. Освен това МП иска да няма титуляр за 5 г., защото, когато председателят назначава администрацията и води заседанията, на практика изземва функции. Затова МС предлага ротация от 5 г. – всеки да е председател за една година. „Така информацията, която получава един ще е достъпна за всеки следващ член и това ще е пречка за прекрачване на правомощията“, посочи Зарков. Членовете на комисията ще имат и само един мандат, за да не се „чувстват длъжни да се харесат на тези, които ще ги избират“.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пък настоя, че никой не е над закона. „Министър-председателя, главният прокурор и президента трябва да са в неговия обхват, а в този на кабинета президентът не е включен в обхвана. Никой не е над закона. Най-демократично е НС да избира членовете, не одобряваме съчетанието на много институции, защото и днес сме свидетели на блокаж на институции като ВСС и СЕМ“, контрира той идеите на служебния кабинет. Съпартиецът му Милен Матеев пък не одобри ротацията, защото се размазва отговорността на председателя, а една година не била достатъчна за прилагане на управленска програма.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории