Чутовен скандал! Киро скочи на Свиленски заради неприличното предложение: Пише му се съдебния иск

кирил петков

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обвини директно в лъжа председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски по повод на твърдението му, че е поискал от депутатите от БСП начело с лидерката на партията Корнелия Нинова да оттеглят законопроекта си за връщането на хартиената бюлетина чрез промени в Избирателния кодекс и тогава той щял да им даде кода за машините.

Тава стана по време на днешния брифинг на представители на партията по най-различни въпроси, но в отговор на въпрос на „Стандарт“.

Петков заяви още, че съдебния иск срещу Свиленски за лъжа се пише в момента от юристи. Но не уточних за каква сума ще претендира към депутата от БСП.

Все пак той приветства факта, че прокуратурата се е самосезирала по случая с кодовете с думите: „Приветстваме самосезирането. И се позова на изказването на служебния премиер Гълъб Донев, направено малко преди това също в кулоарите на парламента: „Министър-председателят Донев току-що каза, че няма как човек от политическа партия да държи какъвто и да е код. ЦИК даде възможност на всяка партия за достъп на този код“. Искаме пълен одит, за да се даде сигурност на машините.

От прокуратурата съобщиха в понеделник, че се самосезират по случая от медийни публикации и възлагат на ДАНС да раследва твърденията на Петков.

Според Петков ГЕРБ всеки ден дава по една „Борисовка“, както вече наричали твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на ПП, които те определят като лъжа. Той смята, че „целта е да се отвлекат данъците на хората, честният им вот.” И обвини БСП, че е влязла в „хартиената коалиция“ и заедно с ГЕРБ и ДПС, за да накърняват доверието на гражданите в машините.

Скандалът между Петков и Свиленски се разгоря късно вечерта в петък след продължило 15 часа пленарно заседание, на което се обсъждаха промените в Избирателния кодекс. Впоследствие дупите на Петков, изречени пред депутатите от БСП, както заявяват те, бяха потвърдени и от лидерката Корнелия Нинова. Петков обаче категорично отрече да е отправил оферта към социалистите да оттеглят предложението си за връщането на хартиената бюлетина в изборния процес срещу което да получат от него кода на машините.

Драмата вероятно ще продължи и през следващите дни, тъй като въпреки дискусионния маратон, депутатите успяха да стигнат едва до 16 параграф от промените в Изборния кодекс от предложените близо 70. Първите 16 обаче ще бъдат гласувани на редовното заседание в сряда, след което дебатите ще продължат.