Ефектът Киро и Асен! Възрастни хора: Умираме! От Червения кръст само подават ръка

пенсионери

500 самотни и болни възрастни хора от отдалечени и труднодостъпни населени места в Северозападна България получават почасови домашни грижи и постоянно дигитално наблюдение на здравословното им състояние.

Иновативната услуга за тази уязвима група от населението се предоставя от БЧК по проект на стойност над 3 милиона евро.

„Има много самотни, такива като нас. Ако не са тези от Червения кръст, умираме!“, казват възрастните хора.

„Понякога е нужен един разговор с тях. Те се чувстват доста по-добре и знаят, че има някого отсреща, който се грижи за тях“, коментира Момчил Манев, който е фелдшер, работещ към БЧК.
Това е линия за подкрепа. От едната страна са самотните възрастни хора, а от другата – медицинските специалисти на БЧК. Виртуалната среща се случва във Враца. Анализират се данни, които постъпват от два вида устройства в специализиран софтуер.

„Нашата работа на практика е 24 часа 7 дни в седмицата“, допълва фелдшерът.

По-широко използваното устройство подава базови данни – за пулс, ниво на стрес, енергия на тялото, брой крачки.“Екипите нанасят данни, т.нар. сесии. Ние се съобразяваме с това потребителите какви заболявания имат и какви медикаменти използват. Събираме цялата информация от показателите, които пристигат от устройствата“, разказва Манев, цитиран от БНР.

„Това е иновативен метод, който е заимстван от Норвежкия и Швейцарския червен кръст. Той сега прохожда, в прогрес е. Там работи отлично и има ефект“, обяснява фелдшерът.