Проф. Балтов с разкрития: Кабинетът „Петков“ е заложил бомби в здравеопазването! Ще има фалити

асен балтов

Мощни бомби в здравеопазването, които могат да доведат до фалити на болници, са заложени от правителството на Кирил Петков. Това алармира възстановеният на работа бивш директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„За седеммесечното управление на четворната коалиция в здравеопазването равносметката е трагична – направиха повече поразии, отколкото да допренесат с нещо за здравеопазването. Те говорят, че са вдигнали заплатите на всички работещи в сектора. Направиха това чрез административен натиск.

В повечето лечебни заведения оборотът, който се прави от клинични пътеки – от кешови плащания, е абсолютно недостатъчен, за да бъдат постигнати обещаните основни възнаграждения. Ежемесечно тези лечебни заведения влизат в дефицит. Т. е. искаме да вдигаме заплатите на всички работещи в сектора, прилагайки административни мерки, с които задължаваме директорите на болници да направят нови колективни трудови договори.

От друга страна пък здравната каса казва, че ако директорите не направят нови колективни трудови договори няма да даде новата цена на клиничните пътеки – с 25% нагоре, а ще ги свали на 15%. Това доведе до едно изключително неприятно усещане у хората. Едва ли има директор, който да не иска да вдигне заплатите в лечебното си заведение. Той обаче сега ще бъде обвиняван от министерството на здравеопазването, че води до дефицит болницата си, т. е. че не се справя добре мениджърски с финансовите потоци. Това ще доведе до големи проблеми, както в държавните болници, така и в по малките областни и общински болници. И повечето от директорите го заявиха, защото дефицитите растат и няма как да бъде покрит фонд работна заплата, който взема повече от 80% от месечния оборот на лечебните заведения. Останалите 20% въобще не стигат за купуване на медикаменти, на консумативи, поддръжка и режийни, които непрекъснато растат“, коментира проф. Балтов в интервю пред „Труд“.

Според него всичко това може да доведе до фалити на болници или предислоциране към лечебни заведения, което пък ще предизвика сериозен дисбаланс в здравната система.

Бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се завърна преди дни на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение, след като спечели делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции – пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС).

Проф. Балтов е разочарован, че през годината, в която е отсъствал, оставени от него готови проекти, не са били реализирани.

„Те дори не са започнати. Ще дам пример с цялостния вътрешен ремонт на шестетажната сградата на урологията. Имаше отпуснати средства от правителството на Борисов. Пари бяха осигурени и за подмяната на три асансьора, но нищо не е започнато. Едва сега, доколкото разбирам имало намерения да се прави нещо по въпроса. Имало подготовка за строителство. А аз бях подписал Договор за ремонт. За съжаление, строителят, с когото договорът бе сключен за около 4.2 млн. лв. с ДДС едва ли при настоящите цени ще успее да извърши ремонта за тази сума. Това е в ущърб на болницата, която ще трябва да търси допълнително финансиране с около 40% над тази сума. През цялото време се е говорило, че този договорът за този ремонт е сключен от Балтов и затова няма да бъде направено нищо“, възмутен е професорът.

Тоя разкри също, че проектът за реформи в спешната помощ е здраво зациклил. „Инфлацията е изключително висока, някои от строителните материали са поскъпнали с над 100%. Не е актуално вече и остойностяването на труда при тези ремонти и отпуснатите средства са абсолютно недостатъчни вече за извършването на тези ремонти.

В „Пирогов“, например се очаква вече пет години започването на този ремонт. За съжаление, фирмата която трябваше да го извърши каза, че на тези стойности тя не може да работи. Трябва или да се инвестира поръчката, което едва ли е възможно защото това е европейско финансиране. По-скоро трябва да се търси съфинансиране, за да се изпълнят ремонтните дейности. В противен случай ще се наложи в края на 2023 г. да се върнат изключително голяма сума пари (бюджетът на проекта е близо 164 млн. лв.). Срокът на проекта изтича на 24 декември 2023 г. Има над 300 обекта, които трябва в които трябва да се извършат строително-ремонтни дейности. Мисля, че няма започнат нито един обект към момента. Това означава, че едва ли ще успеят до края на идната година. Повдигнахме въпроса и министър Асена Сербезова ни увери, че предстои актуализация на цените, но такава не се случи. Тя едва ли ще се случи и по време на служебното правителство, т. е. ще остане изключително кратък срок ако дойде ново правителство след изборите в края на 2022 г., притеснен е проф. Балтов.