Взрив на К-19 близо до София: Отделенията пълни с болни! Медиците – извън строя

коронавирус

1636 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, от тях 83 са в област Благоевград. Това показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Ситуацията в здравните заведения в Пиринско се усложнява, тъй като броят на нуждаещите се от хоспитализация се увеличава, а болниците нямат право да разкриват допълнителни легла, докато не е обявена епидемия.

Неразбориите около възнагражденията на медиците, както и тежкото финансово състояние на лечебните заведения, създава напрежение което влияе не само на работещите в тях, но и на пациентите. Поради недостига на легла има случаи, в които болниците отказват прием, а заради невъзможността да бъдат плащани допълнителни пари за медиците на първа линия се задава и криза откъм персонал.

Във вътрешно отделение на благоевградската болница, където се Настаняват пацицентите с Ковид, лятната вълна извади извън строя 5-има от персонала – медицински сестри и санитари. В отделението работят 3 сестри и завеждащия д-р Кондев, които изнемогват под натиска на увеличения брой ковидни пациенти, съобщава Struma.

Желаещи да работят на първа линия от другите отделения няма, заради липсата на допълнително възнаграждение, и така се заформя един омагьосан кръг от проблеми, застрашаващи живота и здравето на заразените. Създава се реална опасност от затваряне на отделението за известен период,поради липса на персонал.

От здравното министерство няма адекватни мерки в помощ на болниците, които са оставени на самотек да решават сложната ситуция и със заплатите, и с допълнителните възнаграждения за лечение на Ковид 19., което още повече утежнява създалата се ситуация.

„Засега удържаме, но не можем да разкриваме допълнителни легла за болните, има забрана от министерството. Пари няма, търсим всякакви начини да решим проблема с възнагражденията на работещите, но на този етап, болницата не може да си позволи да изплати увеличение на заплатите, няма как да се справим с останалите разходи.

Поисках от РЗИ да разпоредят и другите 2 болници в Благоевград да приемат ковидни пациенти, защото в МБАЛ отделенията са пълни,въпреки че до момента не сме отказали лечение на нуждаещ се,но ако броят на заразените се увеличава, без да имаме възможност за разкриване на допълнителни легла ще стане изключително сложно, каза директорът Митев.

Капацитетът на Инфекциозно отделение в МБАЛ Благоевград също е запълнен. Вариантът Омикрон не отминава и децата на всякава възраст. Въпреки ,че минава по-леко в сравнение с другите варианти на вируса и този създава сериозен риск за здравето, особено за по-възрастните и хората с придружаващи заболявания.

Въпреки предупрежденията, уморени от продължилите с години забрани, хората нарушават правилата, неглижират ситуацията и броят на заразените расте. За пореден път лекарите предупреждават пазете се пазете себе си ,близките и децата си.

Бъдете отговорни! Спазвайте правилата, слагайте маски на закрито и при първите типични симптоми-болки в гърбото,хрема,кашлица, температура търсете лекарска помощ, изолирайте се, за да не заразявате други хора.