Нинова с мълниеносен удар за служебните министри: БСП се разграничава от служебните министри

корнелия нинова

Приехме позиция на Националния съвет (НС) по отношение на тримата министри, членове на Националния съвет в служебния кабинет. Ще я изпратим на всички. Тя е, че се разграничаваме от членовете на националния съвет, назначени за служебни министри в нарушение на устава на партията. Не носим политическа отговорност за техните действия, както и за цялото служебно правителство. Смятаме за недопустима намесата на президента в намесата на вътрешнопартийните дела, най-вече БСП, предава БЛИЦ.

Това заяви Корнелия Нинова след събрание на НС на БСП.

„Тези, които са назначени за министри и областни управители, участват в лично качество, а не с мандат на партията и като представители на партията. Не носим отговорност за тяхното управление.

Те остават членове на БСП“, подчерта тя.

Нинова отговори и на вицепрезидента Илияна Йотова за личните решения в БСП.

„Партията се произнася чрез колективните си органи. Ние сме партия. Лични решения няма. Не знам от чие име говори Йотова.

Днес ви представихме решението на най-висшия орган – Националния съвет. Разграничаваме се от тези хора. Решението е прието със 104 „за“, пет „против“ и три „въздържал се“, каза още Нинова.

„Подписваме нови споразумения за подкрепа с около 10 леви партии“, съобщи още тя.

Нинова отказа да коментира смените в НАП и „Митници“.

Публикуваме позицията на БСП без редакторска намеса:

На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено от президента Румен Радев в съответствие с чл.99, ал.5 от КРБ.

В състава на правителството се оказаха трима членове на Националния съвет на БСП.

Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев.

Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри.

Във връзка с тези действия НС на БСП:

1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.

2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.

4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.