Министърът на здравеопазването дава кръвния център на прокурор! Причините са скандални…

Болница

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се закани, че ще даде кръвния център на прокурор. Причината са констатираните тежки нарушения в одитен доклад за дейността му. „Част от констатациите са изключително смущаващи.

По тази причина обмислям идеята да сезирам прокуратурата и да дам възможност на компетентните органи да извършат проверка и да предприемат съответните действия“, обяви той по време на представянето на приоритетите на правителството в Сектор „Здравеопазване“.

Според него се е стигнало до там, че центровете не работели през почивните дни, а в някои от тях дори нямало сетове за вземане на кръв. Други нарушения са забавяни доставки, лошо ръководството и дори няколко от регионалните центрове в страната са пред затваряне. Министърът припомни, че директорът на кръвния център е уволнен, и добави, че вече може да се дава кръв всяка събота. От думите на здравния министър стана ясно още, че се изготвя национална аптечна здравна карта и обясни, че тя ще регламентира къде какви аптеки да има в страната.

По думите му се предвиждат материални стимули за разкриване на такива фармацевтични звена в рядко населените и труднодостъпните места, както и повече денонощни аптеки там, където такива не достигат. Амбицията на МЗ е аптечната карта да бъде готова до шест месеца. Дотогава се очаква да стане ясна и съдбата на новата Национална здравна карта, приета с постановление на кабинета от 24 март 2016 година. Тя трябваше да регламентира къде, колко и какви болници и лекари да има по региони, с които здравната каса да сключва договори, предаде новини бг.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории