Петков и доц. Кунчев обявиха затварят ли държавата насред лято заради новата К-19 вълна

кирил петков

Изисках да има ясна предвидимост за всички и на база на актуализирания план имаме 6 етапа. Данните в момента показват, че по-голямата част от България е в етап нула, няколко области са в етап 1.

Няма и не се предвиждат ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, за въвеждане на ковид сертификати и въвеждане на ограничения в движението. Следим ситуацията много внимателно. Данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято, заяви след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти премиерът в оставка Кирил Петков.

„Към момента продължава ръстът на заболяаемостта, но сме много далеч от данните, които имахме преди месеци. Ще продължи увеличаването на броя на случите, но ако това не води до по-тежко протичане, не води до натоварване на здравната система, ще се справим с тази ситуация“, съобщи от своя страна главният държавен здравен инспектор.

Прогнози е рисково да се правят. Считаме, че вероятно през август ще достигнем пикови стойности. Дали наесен ще има нова вълна и с какъв щам ще е, никой в света не може да предвиди

Ситуацията в момента е много по-различна поради 2 причини – характеристиките на този подвариант са различни, но той протича по-леко. След 3, 4-5 дни неразположение хората го изкарват“, каза още Кунчев.

От думите му стана ясно още, че е взето решение, че тази седмица ще се актуализира Планът за справяне с пандемията на база на измененията на Закона за здравето.

„Носене на маски на този етап се предвижда и ще бъде въведено само в лечебни и здравни заведения. Това ще се въведе в действие със заповед на министъра, която ще бъде издадена при приемане на плана.

Другата препоръка е там, където е възможно и по решение на работодателя е да се въведе дистанционната работа”, каза още доц. Кунчев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории