Само в 7DniSofia.bg

Лена си сложи сама бесилото! Блесна в мрежата, заговори за прозрачност и скочи на Гешев

лена бориславова

Колкото и да не му се иска, Гешев ще трябва да се отчита пред Народното събрание на Република България. И то на всеки 3 месеца! Стъпка по стъпка към прозрачност и отчетност на главния прокурор.

Предстои публикуване и на Закон за изменение и допълнения на Закона за съдебната власт за търсене на отговорност от главния прокурор за извършени от него престъпления, написа във фейсбук профила си Лена Бориславова.

По-рано стана ясно, че Конституционният съд (КС) отхвърли искането на главния прокурор да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на 3 месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил.

Те са уредени в две разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които бяха оспорени от обвинител № 1 Иван Гешев.

Решението е прието единодушно. То все още не е публикувано и не са известни мотивите на конституционните съдии.

В искането си до КС Иван Гешев посочи, че с правилника си Народното събрание недопустимо е разширило конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушило принципа за разделението на властите