Гърми скандал! Уволненият шеф на онкологията: Сигналът срещу мен е от настоящия директор

д-р Стефан Константинов

Сигналът срещу мен е от настоящия директор на онкологията проф. Панайот Куртев. Това заяви на пресконференция бившият шеф на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов.

„Темата не е защо може да бъде махнат един директор. Ясно е, че министърът има такива правомощия. Темата е защо за всички тези неща, ако прочетете сигнала, знаете ли колко административна енергия е употребена? Имате ли представа колко служители са работили месеци наред? А знаете ли какви проблеми има в държавата и колко можем да вървим напред? Имаме финансиране, имаме хора, прекрасна страна. И ние не правим това, а администрацията се занимава с глупости. Иска да бъде бухалка. Кому е нужно всичко това“, запита докторът.

Константинов заяви, че е горд от резултатите на болницата, които са постигнали сами, без държавна подкрепа.

„Поех Университетската болница по онкология в „Дървеница“ през 2017 г. Миналата година болницата завърши с над половин милион лева реална печалба. Същото може да се каже и за просрочените задължения. От времето, когато започнахме ние да ръководим, миналата година завършихме с абсолютно никакви просрочени задължения. Към днешна дата също, въпреки тежката ситуация с високите цени на електроенергия и консумативи, поддържаме този тренд. Не сме го направили като сме уволнили хора или сме им намалили заплатите. През всичките години трендът на заплатите и при лекари, и при медицински сестри, и при санитари е бил нагоре.

„Пациентите на болницата не са намалели. Имаме увеличение с 6,92%, спрямо 2020 г. За тези 5 години няма нито един уволнен служител на болницата, назначени са нови хора. Има доста пенсионирани, но мисля, че възрастта 75 години е съвсем нормална за излизане в пенсия и освобождаване на път за младите“, коментира той.

„Направили сме множество инвестиции. Такива със собствени средства, които не са дадени от бюджета и Министерството. Първите години трябваше да стабилизираме лечебното заведение и инвестициите бяха по-малко, но те стигнаха до почти 1 милион лева, дадени от самата болница“, допълни още бившият шеф на онкологията.

„На 2 февруари получихме писмо, с което ни уведомяваха, че по сигнал започва срещу нас проверка от „Вътрешен одит“ на Министерство на здравеопазването. Бяха 26 пункта, по които трябваше да ни проверяват първично. Те после се разшириха доста. Проверката е траела около 2 месеца. Вероятно проверката не е дала очаквания резултат, защото през месец април абсолютно по същия сигнал започна проверка на ИА „Медицински одит“, което само по себе си е странно и не много законно по един сигнал да се правят две проверки. Накрая разбрах, че е имало проверка и от Прокуратурата, която е започнала още веднага“, разказа Константинов.

Той предложи на журналистите да отбележат входящите номера на документите, за да им бъдат предоставени по Закона за достъп до обществена информация. „Тази резолюция на Прокуратурата е много интересна. Около шест страници е. Доста сериозна работа е паднала, с писма до институции, включително и до медии“, добави Константинов, като посочи, че финалният извод от проверката на държавното обвинение е, че не са установени никакви престъпления.

Той обясни, че причината за тази проверка е единствено съответния анонимен сигнал. „Твърди се, че е от името на академичния състав. Аз разполагам с протокол на Академичния състав в лицето на Научния съвет, който беше много учуден, защото за първи път чуха за неговото съществуване. Авторите са двама души, единият от които е човекът, от когото аз всъщност приех в болницата като директор. И двамата се явявахме на конкурс, но той не го спечели. Сега в момента е изпълняващ длъжността директор“.

„Как така се реши, че точно ние сме проблемът в българското здравеопазване? Има болници, които са затънали до гуша. Да сте чули за техните директори, нещо да се случва с тях? Не е темата дали аз ще бъда сменен. Темата е какво правим ние с нашата държава. Дойдоха едни млади хора, хубави, учени и казаха, че ще се борят с корупцията и искат върховенство на закона. Къде е върховенството на закона в петък след работно време да бъде подписан един такъв документ? Аз да не бъда извикан в Министерството и да ми кажат: „Ти си много лош, махаме те“. В понеделник идват представители на частна юридическа кантора, води ги настоящият директор и ми връчват документ, в който пише, че министърът на здравеопазването е декларирал права и, че това вече е новият управител. Това върховенство на закона ли е? Да помислим за корупцията. Какво може да мотивира един министър на здравеопазването да прави всички тези неща? Тя даде пресконференция, показа проблемните болници. Върнете се и потърсете дали сме там. Изведнъж в петък е станало всичко това. И в понеделник рано сутринта пристигат хората в болницата и вече във вторник управляват. Видях лица от хората, които дойдоха, които са участвали точно в годините, когато болницата е натрупала най-големите задължения. Разбирам, че политическата ситуация е трудна, но ми е много интересно какво ще каже министър-председателят по този въпрос и дали ще се опита да промени тази неправда“, каза още д-р Константинов.