Доц. Мангъров избухна: Това е измама, това са мошеници! Заложници сме, използват ни

мангъров

Реклами на субстанции на промоция с мигновен ефект. Продукти, които лекуват почти всичко на един клик разстояние. Чудодейни смеси – тинктури, балсами и капсули на цени от 50 до 200 лева и отгоре, в специални пакети и схеми на приложение.Заложници на измамни обещания за бързо излекуване и решаване на различни здравословни проблеми през социалните мрежи се оказват както лекари, така и потребители, предава БНР.

Несъществуващи професори и други авторитети, или пък реални, но нищо неподозиращи специалисти препоръчват даден продукт и „обясняват“ качествата му в специални интервюта, а „доволни“ пациенти го хвалят и споделят личен опит.

Сред рекламираните онлайн продукти е и такъв на известния инфекционист доц. Атанас Мангъров.

Рекламират го като „напълно натурален продукт, на билкова основа, няма странични ефекти“.

За допълнителен ефект се предлага и отстъпка за пенсионери за по-дълъг терапевтичен курс.

„Това е измама, това са мошеници“, реагира доц. Мангъров, който е подавал оплакване в полицията, но се оказва, че сървърът е извън страната и са недосегаеми.

„Явно те си плащат и Фейсбук ги подпомага. На страницата си многократно съм слагал съобщения, че това е измама, но хората продължават да се връзват. Аз съм виждал интервю със самия себе си, което е абсурдно, фалшификат и измама“, подчертава инфекционистът.

„Имаше публикации за сърцето, за които бях категорична, че не са верни“, коментира дерматологът д-р Марияна Венелинова, чието име се използва в подобна фалшива медицинска реклама.

„Не може Интернет и Фейсбук да ви лекуват. Не го приемайте за чиста монета, подложете го на съмнение“, предупреждава категорично тя.

„Не съм попадала на истински лекари, които да са използвани в тази афера“, казва д-р Десислава Бъклова, също специалист по кожни болести. Според нея пациентите попадат в лош капан.

Като „голяма заблуда“ д-р Бъклова посочва обещанията за лечение на паразити в чревния тракт, които се определят като причина за всякакви заболявания.

„Изпробвайки такива лекарства, идват с увреждания или на черен дроб, или на бъбреци, кожните заболявания също се влошават.“

„Във Фейсбук много неща се обещават и хората трябва да бъдат бдителни“, съветва и Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб“.

Медицинските измами в мрежата са феномен, смята д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. По думите му се злоупотребява с доверието в лекарите.

„Заблудите напоследък като че ли се засилват.“

В най-добрия случай ще се разминем само със загуба на пари, но друг път магическите решения могат директно да навредят и да влошат здравословното състояние, ако продуктите съдържат вредни вещества или пациентът спира своите лекарства, за да изпробва рекламираните.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории