Медицинско чудо! Родилка отключи смъртоносния ДИК синдром, последва нещо невиждано

родилка

Лекарският екип на болница в Пловдив спаси живота на 29-годишна родилка и бебето ѝ. По време на второто си раждане младата жена развила едно от най-тежките усложнения в акушерството – преждевременно отлепване на плацентата, предава plovdiv24.bg.

Състоянието предизвиква много тежко страдание на плода. Направено е спешно Цезарово сечение, като животът на бебето е спасен благодарение на бързата реакция на екипа, извършил навременно операцията, водена от д-р Даниел Ставрев.

Последвалата адекватна помощ за бебето в интензивния неонатологичен сектор на болница „Селена“, дала шанс на новороденото бебе да получи ефективна медицинска грижа и за кратко време да стабилизира жизнените си показатели.

Характерните за състоянието усложнения за майката се проявили веднага след раждането. Пациентката отключила смъртоносния ДИК синдром, който се характеризира с невъзможност на кръвта да се съсири. Заедно с това, тежка бъбречна недостатъчност протекла с пълен отказ на бъбреците да функционират.

Пациентката е реанимирана, но продължаващо кървене в коремната кухина наложило извършването на повторна операция. Прелети са ѝ седем литра кръв, а специалистите в болницата се борили за живота ѝ и за този на бебето в продължение на няколко дни. В този период са използвани най-съвременните методи за повлияване съсирваемостта на кръвта.

Пълното стабилизиране на майката и новороденото отнело десет дни, а заслуга за него имат екипите на отделенията по анестезиология и интензивно лечение начело с д-р Радостин Кренчев, на клиниката по акушерство и гинекология с началник проф. Благовест Пехливанов и на отделението по неонатология с началник д-р Мария Нещерова.

„Благодарна съм, че сме живи. Нямам търпение да се прибера вкъщи и да гушна по-голямото си детенце. Благодаря на лекарите, че ми дадоха възможността да живея втори живот и спасиха бебето ми“, разказва майката Стоилка Манчева, която е помощник-възпитател в детска ясла и любимото ѝ занимание е да играе на пода с малчуганите.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории