Скандал! Министър Денков подви опашка и си тръгна посрамен от Софийския университет

николай денков

Академичния съвет на Софийския университет е отхвърлил единодушно натрапваната от министъра на образованието реформа за висшите учебни заведения, съобщава БЛИЦ. След тоталния провал образователният министър лансиран от кръговете „Капитал“ и „Агнешките главички“ се е шмугнал в министерската си лимузина и се е изнесъл от Алма матер.

Mинистърът на образованието и науката акад. Николай Денков се мъчи от месеци насам да прокара мащабна реформа по окрупняване на държавните университети. Според него идеята е това да стане чрез директно закриване на част от висшите училища като юридически лица и обединяването на звената им под нова обща шапка. Така държавните университети трябва да станат 16 от сегашните 38.

Впоследствие МОН потвърди, че се готви реформа, но отрече тя да е свързана с намаляване на висшите училища от 38 на 16. Ако това стане, то би било в разрез с досега обсъждания подход с ректорите – консолидация чрез сътрудничество между висшите училища под формата на университетски мрежи или алианси, при които те обединяват ресурсите си, обменят преподаватели, а студентите получават обща диплома.

Освен това замисляните от просветния министър реформи, свързани с атестирането на университетските преподаватели и новите минимални изисквания за академично израстване, предизвикаха напрежение и обсъждане в Коалиционния съвет.

Новите промени се натъкнаха на съпротива от част от гилдията поради няколко причини. Освен че новите минимални изисквания пред доцентите и професорите се смятат за прекомерно завишени от университетски преподаватели, се оспорва и начинът, по който се прокарва новата методика за атестация във вузовете.

Според закона за висше образование правилата за атестация на университетските преподаватели се уреждат във вътрешните правилници на висшите училища от самите тях (чл. 57). Сега обаче кабинетът предлага – с решение на МС, а не с промени в закона – нова национална методика за атестация, която да важи за държавните вузове.

Освен това се поставя условие висшите училища да въведат тази национална методика във вътрешните си правила, за да получат обещаните 20 млн. лв. към бюджетите си за 2022 г. Това е записано в параграф 17 в преходните разпоредби на закона за бюджета и според юристи е намесва в академичната свобода.

По този повод Ива Митева от ИТН коментира пред Би Ти Ви, че се срамува от въпросния текст в закона за държавния бюджет, който касае допълнителните възнаграждения в университетите. „Нарушили сме принципа за автономност на висшите училища“, заяви бившият председател на НС.