Само в 7DniSofia.bg

Сензационно! Петков е даден на Европейската прокуратура заради тежки престъпления

кирил петков

Българският премиер Кирил Петков е предаден на Европейската прокуратура по сигнал за незаконни негови действия, свързани с европейски средства. Става въпрос за подписване и издаване на актове по времето, в което противоконституционно бе служебен министър на икономиката в първия кабинет на президента Румен Радев. Сигналът е подаден на 11 април до Европейската прокуратура, предава ПИК от източник от институцията в Люксембург.

Подателят е мотивирал своя сигнал с обявяването за противоречащо на основния закон назначаването на Петков за служебен министър, предшествано от подписаната собственоръчно от него декларация с невярното съдържание, че има единствено българско гражданство.

Кирил Петков се оказа и канадски гражданин, заради което с Решение № 16 от 27.10.2021 г. на Конституционния съд указът на президента за назначаването му като служебен министър бе обявен за противоконституционен. В сигнала подробно е била описана фактологичната обстановка около случая, като се посочва, че в решението си КС е повдигнал и въпроса дали указът на президента е довел до промяна в правния ред на страната. Подателят на сигнала припомня, че в периода 12.05.2021 г. – 16.09.2021 г. като служебен министър на икономиката Петков е издавал редица актове с правно значение правилници, наредби, инструкции и заповеди, предвид разпоредбата на чл. 115 от Конституцията. В нарушение на основния закон е бил и ръководител на европейската оперативна програма „Иновации и Конкурентноспособност“, която разходва средства от еврофондовете.

Авторът на сигнала твърди, че заради действията на Петков, включващи подписването на декларация с невярно съдържание, в период на шест месеца всички актове, издавани от управляващия орган на европейската оперативна програма, реално са нищожни. Настоява се Европейската прокуратура да провери-дали от действията на настоящия премиер не са довели до ощетяване на европейските данъкоплатци.

Сигналът съдържание твърдение, че Кирил Петков е извършил престъпление по чл. 313 от българския наказателен кодекс, като целенасочено е укрил наличието на двойно гражданство, което е довело до ощетяване на европейския бюджет.

По същия казус българската прокуратура отказа веднъж да разследва Кирил Петков. Тъй като като служебен министър на икономиката, Петков е управлявал евросредства, то след като е сезирана, Европейската прокуратура трябва да установи – има ли данни за престъпления в действията на настоящия премиер преди една година.

Доколко обективно ще е разследването на европрокурорите, не е ясно, тъй като българския представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и една от европейските делегирани прокурорки Елена Попова са в тежък конфликт на интереси именно с Кирил Петков. Мъжът на Теодора Георгиева – Васил Георгиев, е назначен със заповед на министър-председателя за заместник-министър на външните работи. Мъжът на Елена Попова Борислав Попов, пък бе уреден от настоящото правителство за член на ръководството на държавния ВиК Холдинг.

Проверката на Европейската прокуратура срещу Кирил Петков ще е своеобразен тест и за европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, доколко ръководената от нея институция е независима от либералната диктатура в Европейския съюз.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории