Само в 7DniSofia.bg

Червен евродепутат: България участва с оръжия за Украйна. Повтарям – участва

Петър Витанов

България участва с оръжие в Украйна и това е ясно на всички партии – и отляво и отдясно.

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ евродепутатът от БСП Петър Витанов. Според него позицията, че страната ни може да е неутрална, е спекулативна и се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели.

„В България това, което не приемат социалистите – това е лицемерие, защото докато министъра на икономиката отрича, виждаме как командващият украинската армия благодари за оръжието. България участва в абсолютно всички решения на ЕС и НАТО за Украйна. България участва с оръжия. Повтарям – участва!“, заяви категорично Витанов.

„Ето, например, има един механизъм Peace facility -1,5 млрд. е гласуван от ЕС за военна и хуманитарна помощ. Така че от тази гледна точка България е солидарен член и позицията спрямо Русия е абсолютно ясна. Извинявайте, но тезата за неутралитет е спекулативна и позицията е ясна от всички партии – било то отляво или отдясно. Ясно е кой е агресора и кой е жертвата и това за неутралитета се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели“, каза Витанов.

Той допълни, че не мисли, че БСП ще излезе от коалицията. Не смята и че правителството ще падне без участието на социалистите, защото на никоя политическа формация не ѝ се ходи на избори.

„Въпросът е следният – дали този общоевропейски подход по отношение на въоръжаването е най-удачният – дали ни приближава към мира или към войната. Аз не споделям виждането, че предоставянето на оръжие би ни въвлякло във войната, но това не ни приближава към мира. И големият проблем е, че в Европа първоначално всички говореха за мир, а вече всички говорят за война до победа“, заяви Витанов.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории