Поискаха отстраняването на премиерския съветник по туризма

Любомир Попйорданов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на думите на съветника на министър-председателя Кирил Петков – Любомир Попйорданов, че родният морски туризъм е мързелив и е свикнал да разчита на единствено на големите туроператори да му напълнят хотелите.

Според нас това твърдение, освен че не отговаря на истината, е изключително тенденциозно и показва непознаването на Попйорданов на спецификата на летния ни туризъм, посочват от организацията.

От БХРА припомнят, че летните и зимните ни курорти допринасят до над 70 на сто от приходите от туристическия сектор или за 70 на сто от 13 на сто от БВП на страната.

БХРА очаква премиерът Кирил Петков да освободи съветника си от поста заради неразбирането му на спецификата на туристическия сектор и тенденциозно отношение.

Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които са налице пред ваканционния туризъм, ще се решат с такива съветници, категорични са членовете на национално представената организация с 36 регионални структури в страната.

За каква визия и въображение говори Попйорданов, след като държавата неглижира изцяло туризма и не се прави нищо съществено за решаване на основни проблеми като статута на националните курорти и условията, при които се концесионират плажовете, питат членовете на БХРА.

Ако има достойнство, Попйорданов трябва сам да се оттегли от заеманата длъжност. Явно на него, като съветник на премиера по туризма, не му е ясно, че въпреки държавата има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които плащат цялата сметка, поемат всички увеличени разходи и предлагат съответните намаления на ръба на възможностите си, за да са конкурентноспособни на международните пазари. Докато в конкурентите ни дестинации това го прави държавата. И ако хотелиерите във ваканционните курорти мързелуват, след като плащат цялата сметка в сектора за нестабилността на държавата и на икономиката ни, здраве му кажи, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.