15 въпроса за македонизма, на които македонските пропагандатори няма да отговорят

История македония

Македонски сайт разпространява 15 въпроса за македонизма. От тях става ясно, че все пак има хора в съседната ни държава, които се съмняват в пропагандата, която с години се разпространява.

Ето и какво питат македонците:

1. Защо Св. Климент и Св. Наум в Охрид от Плиска са изпратени от българския княз Борис I ?

2. Защо византийският император Василий II е наречен Вулгароктонос (български убиец) след победата си над Самуил?

3. Защо Иван Владислав, последният владетел на Самуиловата империя, е написал на каменна плоча, намерена в Битоля: „Аз съм Иван Владислав българският цар”?

4. Защо византийските хронисти споменават, че Петър Делян през 1040 г. в Скопие вдига въстание на българите?

5. Защо първата печатна книга на народен език в Македония на Йоаким Крчоски от Кичево „Разказ за страшното и второ пришествие на Христос”, издадена през 1814 г. в Будапеща, е написана според автора на „Езикът на прошката на български „?

6. Защо Кирил Пейцинович от Теарце, монах в манастира Св. Марко, казва през 1802 г. за книгата си „Огледало”, че я е създал за просвещението на българския народ и затова я е написал в „опростена и неграмотен български език“ ?

7. Защо Теодосий Синайски от Дойран отпечатва първата си книга в своята печатница в Солун през 1838 г.? През 1840 г. в предговора на книгата на Кирил Пейцинович „Утеха, ние сме грешни“ Теодосий Синайски пише, че книгата е написана „на прост език на българска Долна Мизия, Скопие и Тетово“. Защо отново?

8. Защо Йордан Хаджиконстантинов роденият през 1810 г. във Велес в писмо, публикувано в „Цариградски вестник” бр. 44 от 1851 г. казва: „Не е почтено да вършиш зло и лукавство, българин не лъже, не завижда, не очернява, не лицемери, не блудства, за печено пиле не разменя вяра. Българин плахо работи, обработва, сее, култивира, култивира, лоялност и гостоприемство. Заради това съм българин и благородната ми българщина не ми позволява да бъда лош. „Не е ли почтено за мен, българина, да се отчайвам и да отвръщам със зло за зло?“

9. Защо братя Миладинови с финансовата помощ на Йосип Юрай Щросмайер издават „Български народни песни от Македония” в Загреб през 1861 г.? Защо Константин Миладинов му благодари в писмото до Щросмайер от името на българите от Македония?

10. Защо Григор Пърличев от Охрид, когато получава лавровия венец в Атина от председателя на комисията Рангавис, отговаря на въпроса: „Националност“: „Българин“? И това за Пърличев: Оклеветен е от гръцкия епископ Мелетий и турските власти го затварят на 27 ноември 1868 г. година. Той лежи в охридската тъмница с двете деца на сестра си. Когато каймакаминът му казва: „Остави българския език и веднага ще те пусна”, Пърличев отговаря: „По-добре смърт”!

11. Защо Райко Зинзифов от Велес, в сп. „Братски труд” в Москва през 1862 г. публикува следното стихотворение:

За националност и за справедливост

За бащина, за майчин език

Охрид и Търново вече крещят

Македония, странна страна

Няма да е гръцки!

Жив, мъртъв на собствените си крака

ще станат, ще дадат отговор

В цяла Европа и по целия свят

Българин съм, българин съм

Българите живеят от тази страна!

12. Вярно ли е, че Кръсте Мисирков, избраният за личност на 20 век за Македония, пише следното писмо (откъс): „Сърбия управлява страната и телата на македонците, душите отново са в България и с България“? Да, така е. Писмото е написано на 30.01.1915г. година в Кишинев и адресирано до Стефан Бобчев.

13. Вярно ли е, че нашата славна ВМРО, основана на 23 октомври 1893 г. в Солун, първоначално се е наричала БМОРК (Български македоно-одрински революционни комитети)?

14. Защо Яне Сандански в интервю, дадено в Солун през 1908 г. на Бранислав Нушич, тогава кореспондент на белградската „Политика”, казва, че е българин по националност?

15. Вярно ли е, че апостол Гоце Делчев в писмото, адресирано до Никола Малешевски на 05.01.1899г. година гласи: „Истински жалко, но какво да правя като сме българи“?


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории