Само в 7DniSofia.bg

Вижте само какво страшно оръжие получи Украйна от Канада

M982 Excalibur

Украйна ще получи от Канада високоточни артилерийски снаряди с голям обсег на действие M982 Excalibur за новите западни 155-мм гаубици M777.

Според канала CBC Канада изпрати 4 относително нови гаубици M777 в Украйна. Канада също така предаде на Украйна определен брой снаряди M982 Excalibur, които са й останали след войната в Афганистан

В допълнение към гаубиците M777, снарядът M982 Excalibur може да се използва и за самоходната артилерийска установка CAESAR. Решението за незабавно прехвърляне в Украйна на 12 единици 155-мм самоходни оръдия CAESAR от френската армия беше обявено от президента Еманюел Макрон.

M982 Excalibur – това, което е известно

M982 Excalibur е високоточен артилерийски снаряд с удължен обсег на действие, калибър 155 мм. Създаден в сътрудничество между Raytheon Missile Systems и BAE Systems Bofors. Инерционна система за насочване, комбинирана с GPS. Тегло – 48 кг, тегло на бойната глава – 22 кг.

Снарядът може да поразява цели на разстояние до 70 км. Обхватът им на стрелба обаче зависи от самата артилерийска система. Например, доказаният обсег на снаряда Excalibur от гаубица M777 с дължина на цевта от 39 калибъра е 36 километра. А при стрелба от самоходни оръдия CAESAR с цев от 52 калибър, обхватът на стрелба е 46 км.

Поради високата си точност снарядът може да поразява цели на разстояния до 75-150 m от приятелски бойни единици или когато целите са сред цивилни сгради и използването на традиционни неуправляеми артилерийски снаряди е невъзможно поради високия риск от странични загуби.

Опитът от употреба в Ирак показа високата точност и ефективност на оръжията – 92% от попаденията бяха с грешка под 4 метра.

Има три основни версии на системата:

Increment I има унитарна бойна глава за използване срещу неподвижни цели.

Increment II – „умен“ снаряд за поразяване на движещи се цели.

Increment III е снаряд с възможност за автоматично разпознаване на цели, търсене и унищожаване на отделни превозни средства с известни характеристики.

Цената на снаряда, в зависимост от модификацията, може да е повече от 200 хиляди долара.

Стана известно, че Канада планира да прехвърли на Украйна военна техника на стойност $500 млн. По-специално Украйна може да получи бронирани машини Senator и бронетранспортьори Coyote и Bison.

А на 20 април канадският премиер Джъстин Трюдо обяви доставката на артилерия с голям калибър в Украйна.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории