Кирил Петков: За мен е правилно да дадем военна помощ на Украйна

кирил петков

Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият. Това каза за Нова телевизия премиерът Кирил Петков.

„В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България, колко е важно за украинците. И каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

„Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически”, каза Кирил Петков.

„Диференциране за крайния потребител, това е важно. Ние това го направихме чрез 70-те лева за пенсионерите. Но да, ние сме учили икономика, икономисти сме, знаем че началните шокове може да се контролираме. Докато тоа правителство е тук, по;пулизмът ще е на второ мяст“, каза Кирил Петков.

Нищо няма да се направи за ветото за Северна Македония без широк обществен дебат. Дългосрочната стратегия на България трябва да бъде РСМ да бъде в ЕС. Другото, което трябва да бъде е праата на българите. Да бъде част от пакета мерки, които са вкарани в договора по пътя за Европа. Това вече е една стъпка напред. Ние не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Преди първата глава, те трябва да си променят Конституцията. Но критериите, които те трябва да изпълняват, те трябва да са заложени от нас“, заяви Кирил Петков.