Само в 7DniSofia.bg

Висши военни от близкия приятелски кръг на президента Румен Радев са заподозрени в шпионаж

румен радев

Висши военни от близкия приятелски кръг на президента Румен Радев са били припознати като „потенциални руски шпиони“ от ръководни представители на Военния комитет на НАТО. В сряда в България на изненадваща визита пристигна председателят на най-висшия военен орган в НАТО Роб Бауер, който се срещна с военния министър Драгомир Заков и с Румен Радев.

Дни преди посещението на Бауер представител на Военния комитет на НАТО е отправил неформално питане към външния министър Теодора Генчовска за връзките на командира от авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев, с Москва.

От НАТО се интересували и какво е влиянието на бившия служебен премиер генерал Стефан Янев сред командно-офицерския състав на армията ни, а също и дали бригаден генерал Пламен Йорданов, който доскоро беше заместник-министър на отбраната, има допуск до класифицирана информация и до натовските военни тайни.

Макар Стефан Янев да е натовски генерал, той бе публично „разжалван“ от премиера Кирил Петков и принуден да напусне поста на военен министър заради упорития си отказ да обяви, че Русия води война, а не „специализирана операция“ в Украйна. След уволнението си Янев обяви създаването на СОБСТВЕН ПОЛитически проект, а мнозина подозират, че зад него наднича дългогодишният му близък приятел Румен Радев.

Само преди дни пък холандските медии цитираха изявление на командира на Военно-въздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията на нидерланските пилоти в България те трябвало да предадат личните си телефони, за да „предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“.

В публикацията се цитира, че нидерландски пилот на F-35 вече е получил предложение за подкуп, ако предаде информация за изстребителите, без да се съобщават повече подробности, твърди „Уикенд“.

Според запознати от НАТО са вдигнали персонално мерника на шефа на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев заради смущаващото обстоятелство, че на територията на авиобазата, където домуват изстребителите F-35, влизали съвсем свободно руски техници по поддръжката и други крайно съмнителни за натовците елементи.

„Това звучи невероятно, но е абсолютно вярно руснаци имат допуск до „Граф Игнатиево“. На час от персонала на базата пък телефоните звънят с РУСКИЯ Химн и това очевидно не е останало незабелязано от натовските военни“, твърди източник на седмичника от Министерството на отбраната.

Преди дни международното издание „Евроактив“ обяви, че САЩ отлагат с две години доставката на осемте самолета F-16, които България плати авансово още през 2019 г., тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни към Русия.