Йотова твърдо: Няма причина за вдигане на ветото за Северна Македония

Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова не вижда основания на този етап за вдигане на ветото за старт на европреговорите на Република Северна Македония (РСМ).

Това каза тя в интервю за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR след визитата си в Битоля и Охрид преди дни.

Там Йотова присъства на откриването на Културен клуб „Иван Михайлов“ и се срещна с местните българи. Вицепрезидентът подчерта, че указите за българско гражданство, издадени за хора от Северна Македония, само от 2007 година насам, са 85 хиляди.

Тези хора са доказали българския си произход с документи. В тази връзка тя коментира и преброяването в Северна Македония, според което само 3500 души са записани като българи на територията на страната, а резултатите от чужбина още не са излезли, пише novini.bg.

„България има 5 условия към РСМ, които са поставени много отдавна. Още когато се разбра, че от подписването на Договора за добросъседство нищо не е мръднало. 18 заседания на смесената историческа комисия и нито един ред, който да е променен в текстовете в училищата в РСМ“, заяви Йотова

Йотова ще изкаже категорично становище, когато излязат резултатите от преброяването на населението в Северна Македония. На този етап тя не вижда основания преброяването да бъде признато.