Само в 7DniSofia.bg

Мая Манолова учредява партия и социална платформа на важна дата

Мая Манолова

Мая Манолова прави партия и социална платформа. На 1 май „Изправи се.БГ“ ще има учредителна национална конференция. Това каза в ефира на „България он ер“ Мая Манолова.

„Партията, която ще учредим, ще се занимава с грижи за българските граждани, ние ще бъдем партия без бюрокрация и партиен елит, защото виждаме какво правят.

Предсрочните избори не зависят от това какво мисли Кирил Петков, Корнелия Нинова или Мая Манолова. Те ще се определят от точката на изчерпване на доверие в това правителство, а моментът предстои“, каза Мая Манолова.

Тя призна, че е водила разговори с бившия служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев.

Повече от 100 дела на пенсионери в цялата страна са заведени срещу преизчисляването на пенсиите. От гражданската платформата „Изправи се.БГ“ атакуват в Софийския административен съд начина, по който е извършено преизчисляването.

„В преизчислението на пенсиите не е включено увеличението за 2017, 2018 и 2019 година, какъвто беше смисълът на закона. Бях част от парламента, когато приехме част от тези правила за актуализация. Според разчетите трябваше поне 13% увеличение да има всеки пенсионер, а на практика се оказа, че не е така, защото социалното министерство и НОИ са приложили закона така, че да ощетят с по 20-30 до 90 лв. пенсионерите. И да спестят на държавната хазна около 30 млн. лв. месечно, което в условията на криза е цинично“, заяви лидерът на „Изправи се.БГ“ в „България сутрин“.

По думите ѝ това е голям грях на правителството към българските пенсионери.

„Всички обещания, които бяха направени в предизборната кампания, която не беше отдавна, се оказаха празни приказки. Проблемът е, че НОИ не е издал един общ акт, в който да каже как прилага закона и по какъв начин прави преизчислението. Защото ако имаше такъв акт, щяхме да го обжалваме и да има дело във Върховния административен съд. Сега се налага да водим дела на всеки пенсионер поотделно“, добави Мая Манолова.

Тя отбеляза, че инфлацията вече е 12,4%.

„За възрастните хора тя вече е над 30%, като те купуват основни хранителни продукти, които скочиха с над 20%. В тази ситуация да оставиш хората без подкрепа е грях. Това е грехът на социалната партия на Нинова. Първо удари тях с ощетяване с преизчислението на пенсиите и второ – тя загърби предизборните си обещания за истинско преизчисление на база осигурителен доход от 2021 година“, коментира лидерът „Изправи се.БГ“.
Манолова призова Нинова все пак да изпълни предизборното си обещание.

„Когато влязат във властта, партиите се самозабравят, те не помнят предизборните си обещания. За БСП пенсионерите бяха кауза, това беше основен приоритет. Има една огромна ножица в пенсиите, която продължава да се разтваря. Диспропорция между тези, които са получени преди 2008 година, и след това. Това е заради осигурителния доход, който през 2008 година е под 400 лв., а през 2021 година е 1110 лв.“, поясни тя и бе категорична, че пенсиите трябва да бъдат увеличени.

Манолова апелира „Български пощи“ да работят както в петък, така и в събота, за да няма възрастен човек, който да не получи пенсията си.

„Празниците са за всички, не само за властта и партийните елити. Нали трябва да си купят козунак и храна за Великден. Същото е със строителните фирми, сега с това ще започнат разправиите. Разликата в решенията, които предлагат различните групи, са единствено по отношение на това кой да контролира и кой да нарежда плащанията. Две седмици го гледаме този панаир, как никой не помисли за работниците. Трябваше новите процедури вече да са обявени, а не да се възлага на старите фирми“, настоя Манолова.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории