Оставиха под домашен арест бизнесмен, издирван от САЩ за пране на пари

Пари

Пловдивският апелативен съд остави под домашен арест бизнесмена Петър Михайлов, който е издирван от САЩ по 6 обвинения. Той обжалва днес задържането си под стража, наложено с решение на окръжните магистрати.

Прокуратурата поиска да бъде потвърдена мярката за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок до 60 дни, за да бъде екстрадиран в САЩ. От представените от американското министерство на правосъдието документи е видно, че той се издирва от съд в Ню Йорк за пране на пари и престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и участие в организирана престъпна група. Тези деяния, извършени в периода 2013-2019 г., представляват престъпления и по българското законодателство. Наказанието за тях е затвор за повече от една година.

Апелативните магистрати смятат, че заради влошеното здравословно състояние на обвиняемия, семейното му положение, трудовата ангажираност и чистото съдебно минало изискванията на закона могат да бъдат спазени и с по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“.
Определението им е окончателно.