Ад за украинците у нас: Бежанците са подложени на тормоз от администрацията

бежанци

Бежанците от Украйна са подложени на тормоз от администрацията. Процедурата по регистрация е много тромава. Тези хора са принудени да се редят на опашки, за да получат документи, от които те нямат нужда. За да участваме в програмата ЕСТЕ, сме обаче принудени да ги караме да се снабдяват с този статут за временна закрила, каза пред БНТ Радостин Дачев от СНЦ „Клуб на хотелиера“.

Ако нямат такъв статут, държавата ще ни откаже изплащане на разходите, които сме натрупали за приютяване на бежанците, обясни той.

Хотелиерите по Южното Черноморие, където са настанени голяма част от украинските бежанци, са недоволни от изискванията, срещу които се получават по 40 лева за настанен бежанец, каза пък водещата на „Денят започва“ Христина Христова.

Според хотелиерите процедурата е бавна, а крайният срок е 31-ви март.

Кореспондентът на БНТ Давид Сукнаров пък разкри, че в от 108 украински бежанци, настанени в хотела, в който снима репортажа, само един украинец вече е успял да получи статут на временна закрила.

Според хотелиерите мерките, обвързани с получаването на финансова помощ са ненужни и много бавни.

„Програмата за подпомагане на хотелиерите трябва да отговаря на две условия – бежанците да бъдат вписани в програмата на Министерството на туризма ЕСТЕ. Така бежанците автоматично получават и адресна регистрация. Второто изискване е да си направят регистрация за временна закрила“, заяви Дачев.

„Регистрацията представлява издаване на лични документи или личен номер с вземане на пръстови отпечатъци и биометрични данни. Издава им се документ, който е със срок от една година. През това време чужденецът може да е на територията на България“, добави той.

„На тези хора обаче не им трябва закрила за една година. Те искат три неща – покрив над главата, топла храна и медицинска услуга“, обясни хотелиерът.

„Тези бежанци не могат да отидат в друга страна. Могат да се върнат само в Украйна. Вчера едни хора ми споделиха, че семейството им е разделено – половината отишли в Полша, а останалите – тук. Трябва ли да се върнат в Украйна, за да се съберат с близките си? Това е абсурдно!“, коментира той.

По думите му украинците не искат правата, които се дават – детски градини, училища, участие в пазара на труда, защото очакват войната да свърши и да се приберат у дома.

Вчера един бежанец е чакал 9 часа на опашка за регистрация, за да му се даде статут, който казва, че не му е нужен, изтъкна Радостин Дачев.

„Изпратихме писмо от Клуба на хотелиерите в Несебър до премиера, до министрите на финансите и на туризма, както и до председателя на Комисията за туризъм в Народното събрание. Предлагаме да се преразгледат условията по програмата и както в другите държави да се направи ревизия, за да отпадне изискването на статута за временна закрила, защото няма административен капацитет, за да може държавата да обслужи тези десетки хиляди хора“, добави той.

„Едно такова работно място има в РПУ – Несебър, а трябва да се обслужат няколко хиляди души. От вчера са започнали да раздават номера на всички, които са минали“, заяви Дачев.

„Ние сме съпричастни и всичко даваме от себе си. Приел съм хора от Украйна. В момента нищо не искам от държавата, но когато става въпрос за бизнес, искаме точни и ясни правила“, каза пък хотелиерът Венелин Ташев.

„Записано е, че срокът е до 31 март. Какво ще се случи след това? Всички имаме дати за отчитане, но не и за получаване на средства. Какво ще стане след 31 май, когато програмата приключи, а ние не може да изгоним децата с майките, защото само такива имаме“, попита той.

„Не може да изхвърлим бежанците от хотелите. Трябва обаче да се съобразим с договорите, които имаме за сезона“, обясни хотелиерът.

„Искам всички да разберат, че от тези пари ние няма как да спечелим, защото плащаме и пътните на хората, и COVID тестовете, и всичко друго, само да помогнем на тези хора. Не може накрая да ги изхвърлим от хотелите“, подчерта той.

„Общините искат да плащаме туристически данък за всяка една нощувка. Бежанците обаче не са туристи“, коментира Ташев.