Внимание, шофьори! „Нелегален“ пътен знак изпразва портфейли край Пловдив

Пътна Полиция Пилицай Регулировчик (2)

Шофьори горят с глоби заради несъществуващ по документи пътен знак на изхода на Перущица, научи „Марица“. Табелата е за ограничение на скоростта до 60 км/ч, а полицията санкционирала всеки зад волана, който профучава с по-висока скорост. Мнозина от шофьорите приемали глобата и си я плащали, но жалбите станали все по-чести. Тогава се стигнало до факта, че не е ясно нито кой е поставил този знак, нито кога.

Един от изгорелите с глоба шофьори се сдобил с електронен фиш след като преминал с БМВ в посока село Йоаким Груево с 86 км/ч. Той обжалвал санкцията пред съда. След изискан отговор от Община Перущица за въпросния знак Б26 се установява, че към датата на нарушениео на посоченото място такъв не е въведен в експлоатация.

Общинският кмет посочил, че пътният знак бил поставен незнайно от кого и кога преди настоящия мандат. Установено е, че действието на „нелегалния“ знак е до кръстовището, към черния път до селото, както и че няма поставен знак който да отменя действието му.

„От представената по делото схема се установява, че преди излизането от черния път има поставен знак „стоп“, което налага да се приеме че действително е налице кръстовище, непосредствено пред което е поставен знак В26, ограничаващ скоростта на 60км/ч.

Горното води до извода, че на въпросния пътен участък липсва въведено ограничение на скоростта 60 км/ч с надлежно поставен пътен знак В 26, поради което се явяват оборени констатациите, че е допуснато превишение на режима на скоростта. Противното би означавало да се черпят права от ненадлежно поставени пътни знаци от неизвестни лица, на произволни места, без да е спазен законоустановения ред за това“, гласят мотивите на магистратите, които отменили глобата. С решението МВР ще трябва да брои на потърпевшия и 300 лв. за разноските по делото.