Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! В София отваря първата правна клиника за жертви на домашно насилие

фандъкова

Първата у нас правна клиника за предоставяне на безплатна юридическа помощ на жертви на домашно насилие ще отвори в София, реши днес Столичният общински съвет. Инициативата за новата услуга е на кмета на София Йорданка Фандъкова и на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„По този начин даваме възможност на пострадалите да потърсят правна помощ, като услугата ще се предоставя след проведен конкурс за избор на доставчик. Важно е СОС да даде ясен знак, че ще подкрепи жертвите на домашно насилие с всички възможни средства и ще предостави помощ на всеки, който има нужда от закрила“, обясни Георгиев.

Той добави, че всички данни сочат, че по време на пандемията случаите на домашно насилие са се увеличили.

Според доклада правната клиника ще е с капацитет от 100 места.

Освен това СОС единодушно подкрепи и създаването на още един кризисен център, в който жертви на домашно насилие да намерят подслон и закрила.

В момента в София има един кризисен център за жертви на домашно насилие с капацитет от 8 места. С втория център капацитетът ще се удвои, като в него ще има 10 места.

Изискването на общината е двете услуги да се предоставят без да се въвежда критерий за постоянен или настоящ адрес в София. Идеята е правната помощ и закрилата да се предоставят на жертви на домашно насилие от цялата страна, тъй като в много случаи те търсят подкрепа в друго населено място, различно от това, в което живеят. Те ще могат да останат до 6 месеца в кризисния център, освен подслон там те ще получават и психологическа помощ. Издръжката ще е за сметка на общинския бюджет, от който за тази услуга се предвиждат 160 000 лв.

Очаква се новият център да заработи до лятото, тъй като първо ще бъде обявен конкурс за избор на неправителствена организация, която ще го управлява и ще предоставя услугата.