ГЕРБ разтресоха парламента! Вече е безкомпромисна опозиция, настоява за оставката на правителството

тома биков

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС чете гневна декларация в парламента. Партията на Борисов иска оставката на правителството.

„Страната ни е изправена пред редица кризи във вътрешен и международен план. През последните месеци видяхме всичко друго, но не и поведение за решаване на кризите от страна на управляващото мнозинство. Усещането ни е, че настоящото управление няма потенциал да се справи с тях“, обяви от трибуHaTa Toma Биков.

Биков посочи за пример кризата с цената на тока и отказът на правителството и управляващата коалиция да разгледа предложението на ГЕРБ.

„Мащабната ценова криза вече е извън контрола на управлението. Заради бездействието на правителството предстоят масови фалити И задълбочаване на кризата“, коментира Биков.

Той посочи и войната в Украйна и правителствената криза със смяната на военния министър.

„През изминалата седмица цените на горивата минаха 3 лв. на литър, което създаде паника сред обществото и опашки по бензиностанциите“, каза още депутатът от ГЕРБ и посочи, че вместо да успокоят населението, управляващите са обвинили за кризата младежите на партия ГЕРБ.

„Гражданите видяха неспособността на правителството да действа в такива ситуации“, отсече Тома Биков.

„Заболяването на това управление се нарича дълбока некомпетентност. Управлението на страната не би трябвало да има формата нито на експеримент, нито на стартъп, нито на форма на обучение“, обяви народният представител.

„Вие сте длъжни на обществото, а не то на вас. Още при учредяването на настоящия парламент обявихме, че сме готови да бъдем конструктивна опозиция. Срещу това получихме тотален отказ от диалог. Оттук нататък отказваме да проявяваме разбиране за вашата некомпетентност“, заяви депутатът от ГЕРБ.

„Настоящата форма на управление не само не е адекватна, а ще продължи да нанася все по-големи щети на страната“, сподели народният представител и поиска час по-скоро България да има ново управление.

Ето и пълната декларация на парламентарната група на ГЕРБ-СДС:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПГ НА ГЕРБ-СДС

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

През последните месеци страната ни е изправена пред редица кризи във вътрешен и международен план. Нашето убеждение е, че кризисните времена предполагат навременни и целенасочени реакции, ясно поемане на отговорност и полагане на усилия за провеждане на интензивен политически и обществен диалог, който да спомага за преодоляването на различните предизвикателства. През последните месеци видяхме всичко друго, но не и подобно поведение от страна на управляващото мнозинство.

Началото на решаването на всяка криза започва с нейното назоваване и осъзнаването на причините, които са я породили, в тяхната дълбочина. Усещането ни е, че настоящото управление няма потенциал да направи дори това. Още по време на служебното правителство, ние предупреждавахме за ръста на цените на електроенергията, както и за рисковете, пред които той ще постави българската икономика. В отговор получихме отказ фактът на растящите цени на електроенергията да бъде включен в актуализацията на бюджета за 2021 година под формата на компенсации за бизнеса и потребителите на промишлен ток. В първите дни на настоящия парламент ние предложихме конкретно решение, което да компенсира българския бизнес за увеличаването на цената на тока на сто процента, като взехме предвид, че страната ни е производител и дори износител на електроенергия и може да си позволи това. Резултатът е, че и до днес нашето предложение все още не е подложено на обсъждане и гласуване в пленарна зала, а правителството и управляващото мнозинство не са в състояние да предложат и вземат свое решение, което да даде адекватен отговор на тази криза.

По-важният резултат обаче е, че през последните месеци, кризата с цената на електроенергията прерастна в мащабна ценова криза, която вече е извън контрола на управлението и с всеки изминал ден увеличава своите поражения върху цялата българска икономика. Заради бездействието на управляващото мнозинство и правителството по тази тема, предстоят масови фалити, увеличаване на безработицата и вместо преодоляване задълбочаване на кризата.

На този фон войната в Украйна изостри още повече необходимостта от бързи и адекватни реакции на правителството. Вместо това, още в първите дни на тази война, управляващото мнозинство генерира правителствена криза, която приключи със смяна на министъра на отбраната. Още в първите дни след началото на тази война, ние вече берем плодовете на нейните негативни икономически последствия, без да имаме правителство и управляващо мнозинство, които да са способни да реагират отговорно и решително. През миналата седмица цените на бензина преминаха психологическата бариера от 3 лева за литър, което създаде паника в обществото и предизвика опашки пред бензиностанциите за пръв път от 1997 година насам.

Вместо да успокоят обществото и да гарантират, че в България има достатъчно количества горива и няма да се стигне до колапс, управляващите първо мълчаха, а след това обвиниха младежката организация на ГЕРБ, че е създала паниката. Нещо повече, в своята безпомощност, финансовият министър Асен Василев, заплаши всеки, който снима опашките пред бензиностанциите и разпространява кадрите в социалните мрежи, със затвор. Припомняме, че подобни кадри се появиха не само в социалните мрежи, но и в повечето български медии, включително и в трите национални телевизии. Най важното, което видяха българските граждани обаче не са кадрите с опашките пред бензиностанциите, а неспособността на правителството да действа в кризисна ситуация. Отсъствието на елементарна координация между различните министерства, тотално сбърканата комуникационна политика и липсата на потенциал за възприемане и осъзнаване на очевидни рискове пред обществото, са само симптоми на заболяването, което за това управление се превръща в хронично. А заболяването се нарича дълбока некомпетентност, съпроводена с чувство за непогрешимост и склонност към злоупотреба с власт.

Уважаеми колеги,

Управлението на страната не би трябвало да има формата нито на експеримент, нито на стартъп, нито на курс на обучение. Това е сериозна и отговорна задача, която би трябвало да се решава от хора, които имат необходимите подготовка, усет и воля за това. Длъжни сте да бъдете подготвени, защото нито един български гражданин не Ви дължи нито време, нито търпение. Време и търпение не Ви дължи и опозицията. Вие сте длъжни на обществото, а не то на Вас. Защото именно обществото ви е дало кредит на доверие, който в момента пропилявате по възможно най безразсъдния и безполезен начин.

Още при учредяването на настоящия парламент, ние, от ПГ на ГЕРБ – СДС, обявихме, че имаме готовност да бъдем конструктивна опозиция и Ви предложихме нашите експертиза, опит и подкрепа за взимането на важни за нацията решения. Срещу това получихме тотален отказ за диалог, обидни квалификации и списъци за арести. Днес Ви казваме, че оттук нататък, отказваме да проявяваме разбиране към Вашата некомпетентност, безотговорност и липса на какъвто и да било усет за национално отговорно поведение.

Считаме, че настоящата формула на управление е не просто неадекватна на ситуацията, а с всеки изминал ден ще нанася все повече щети и поражения на българския икономически, обществен и геополитически интерес. От тази гледна точка, наш дълг е да бъдем безкомпромисна опозиция. Наша отговорност е да положим усили час по скоро България да има ново управление, което е способно да отговоря на предизвикателствата на кризите. Управление, което използва всяка секунда от времето си за решителни действия, а не за обяснения на поредния управленски гаф. В подобни съдбовни моменти на кризи, българската нация има нужда от единство и възможност да разгърне целия потенциал, с който разполага.

Бог да пази България!


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории