Извънредно! Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев (ВИДЕО)

кирил петков стефан янев

Днес свиквам извънреден съвет с три точки. Това заяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг.

1. Първата е извеждането на българите от Киев.

2. Обсъждане на ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнориран.

3. Оставката на министър Янев. Искам да заявя, че работех успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет.

Но защо днешната оставка ще бъде поискана и гласувана в утрешния ден. „Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във фейсбук. Никой министър не може да казва, че неговото оставяне е гаранция за стабилно управление. Ние не гоним стабилност, , а правилни действия и принципни позиции. Мой военен министър не може да използва думичката операция, вместо думичката война“, заяви Петков.

„Операция“ не може да се нарече, когато хиляди войници и от едната, и от другата страна са убити. Войници, чиято възраст е по-малка от тази на голямата ми дъщеря. когато говорим за българския интерес – той не е да се вземе „глава“. Защото „Преклонена глава сабя не я сече“. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на България“, заяви Петков.
Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепят“, каза Петков.

Той уточни, че в момента сме в криза и не може да оставаме без военен министър. „Името, което ще бъде предложено, ще бъде обявено днес по-късно след Министерски съвет и след съгласуване с коалиционните партньори“, коментира той наследникът на Янев.

Петков каза още, че основната помощ, която България ще осигури на Украйна е хуманитарна. „Военно-логистичната подкрепа ще бъде изцяло в рамките на европейската и натовската помощ към Украйна““, уточни Петков.

Той подчерта, че ние като част от ЕС трябва да направим всичко, за да приключи войната в Украйна.

„За пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни, за пръв път говорим с един глас. Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава започне да си прави своята политика във Фейсбук, това не е добре. Ние трябва да реагираме като страна член на ЕС и НАТО“, заяви той.