Мрежата за Стефан Янев: Разреденият въздух по върховете на министерската власт явно причинява световъртеж

Стефан-Янев-5-scaled

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че няма да подава оставка. По думите му това би застрашило националния интерес на България в създалата се ситуация. Това предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, които недоумяват как Янев все още не е освободен от Кирил Петков. Ивайло Мирчев от ДБ, който е част от управляващата коалиция определя поведението на силовия министър за „бъзгръбначно“.

Ето и част от коменатрите:

Ивет Добромирова

Приятели, прочетох сърцераздирателното писмо на тази холограма Янев. Разбирам го, не мога да му помогна. Сложно е да си назначен от Решетников и САЩ едновременно и да си военен министър, когато те не са на една и съща страна.

За да ви спестя всички антидемократични опорки (родени в Кремъл още в година 2013) от дългото среднощно изявление на бившия премиер и настоящ министър на отбраната, в което не липсваха и онези за дългата ръка на Сорос, изваждам акценти в кавички с важните въпроси.

Изводът е, че въпросът за този министър е бил поставен на масата от международните партньори. СПОДЕЛЕНИ ЦЕННОСТИ, помните ли? Писах за това преди минути.

Ето и резюмето с въпросите:

“Знаете, че през последната седмица съм обект на целенасочена политическа атака – грозна, несправедлива и подмолна.”

“Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там.”

Опппааааа… Врагът в моето легло?!

“И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше… „тежка неадекватност“, искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения.”

Кои решения, чии, на правителството, от което той е част?

“И тук даже не е от значение дали причината е, че аматьори се правят на политици или се опитват да капитализират чрез политиката.” –

Кого визира Янев?

“Благодаря на всички, които ме подкрепяха до момента и които продължават да ме подкрепят.”

ЗБОГОМ!

А Радев къде е? Техните го търсят да го бият.

Ивайло Мирчев

Българският национален интерес никога не е включвал безгръбначното поведение. Дълъг списък с достойни български генерали от миналото се обръщат в гробовете си от срам пред неспособността на днешния военен министър да нарече войната война.

Българският национален интерес, освен това, е европейски и проевропейски. Защото България е европейска държава в Европейския съюз.

Разреденият въздух по върховете на министерската власт обаче явно причинява световъртеж и объркване у по-неподготвените. Сигурно затова министър Стефан Янев говори в последния си фейсбук пост за политическа аматьорщина. И като е подхванал темата – ще е интересно да разкаже за 7 месеца, докато той бе служебен премиер, направен ли е някакъв одит на състоянието на военновременните ни запаси. Още повече, при ясни индикации за започваща война на Русия срещу Украйна. И ако такъв одит не е направен, или не са взети мерки и запасите не са на нужните нива, каква, неаматьорска, отговорност ще поеме Янев?

За едно нещо трябва да му признаем, че е прав – добре финансираната интерпретация действително е в състояние да подмени истината. Обаче государственото финансиране на хибридната пропаганда у нас няма да продължава вечно. Парите, изхранващи пропутиновите тролски ферми, псевдоновинарски сайтове и псевдопатриотични телевизии ще свършат. И не знам как тогава ще се ориентира военният ни министър какво да говори?

Сарказмът настрана – немислимо е един български министър да използва реториката на Путин и да се държи все едно не сме страна-членка на ЕС и НАТО, които категорично осъждат нахлуването на руската армия в Украйна. Немислимо е военният ни министър да е в разнобой с позицията на правителството и дори да не се сеща какъв е достойният негов акт, който трябва да последва. Немислимо е един държавник на толкова ключов пост да си заравя главата в пясъка, преструвайки се, че у съседите, на едва 200 км от нас, няма пожар.

Още повече, че тук отдавна вече не става дума просто за съдбата на Украйна, за сигурността на България или за бъдещето на Европа. Путин воюва срещу съвременния цивилизационен порядък, в който място за диктатори няма. Място за слугите на диктаторите – също.

Манол Глишев

Айде-е-е, Стефан Янев отече ???? Който каже, че няма пък да подаде оставка, после я подава. Ами така е, въпрос на експертни умения и знания. Не може да казваш, че войната не била война и да запазиш работното си място точно в отбраната. Седни си, слаб (2). Да се надяваме, че Kiril Petkov няма да ни кара да чакаме твърде дълго. Оставка на Янев, а след това – моля, повече съюзнически войници на наша територия, защото на 400 км. оттук един луд води – какво? Води ВОЙНА!

Цветанка Андреева

С вечерното си изявление Стефан Янев премина от политика в откровена пропаганда. Внушавайки убедено, че има български интерес, различен от Европейския и атлантическия, той практически отвори вратата за излизането ни от НАТО и ЕС. Симптоматично е самочувствието с което Янев влиза в конфликт с Кирил Петков и дори с позицията на Никола Минчев. И тук идва логичният въпрос – каква дългосрочна цел преследва Янев? Вероятността той да е готвен за следващ премиер и шеф на партията на Радев е видим сценарий. Янев и Радев са близки като идеи и действия от първия мандат на президента.

Кръгът на Радев следи развитието на войната в Украйна и следи поведението на Путин. С този развой е свързана и политическата стратегия на Дондуков 2. Радев избърза и оповести Русия за победител и започна „изграждането на мира“ с Путин, с което отчасти се издаде. Съдейки по думите на Янев евентуалнният им проект ще стъпи на левите нагласи, които традиционно са проруски в България и симпатиите към Путин умело облечени в хибриден български нацинализъм. Това съвпада с бързите цели на Кремъл да дестабилизира ЕС, чрез тезата за връщане на Европа към националните държави без общ съюз. Победата на Путин в Украйна трябва да е придружена с пробив в единството и лоялността между членовете на ЕС и НАТО. За тази цел Путин отдавна е интервенирал във всяка една европейска държава и с особена сила у нас. Кръгът на Радев е неговата власт в България. Трябва внимателно да наблюдаваме как прокремълските сили в Европа ще се възползват от ядрения шантаж на Путн

Ако Кремъл се провали и Путин загуби войната, нищо не пречи Радев да се облече пак като атлантик и да свика “ Три морета“ а Янев да застане, като негов фон. Тези хора умеят да чакат и планират ходовете си дългосрочно. Готови са с вариант ПП 2 /политически проект – победа Путин/, но винаги могат да използват още малко вариант ПП 1 /продължаваме промяната/