Извънредно! Първи български град е готов да приюти бежанци от горещите точки на Украйна

инж. Димитър Георгиев

Ако се наложи, ще настаним в нашите хотели хора от Украйна. Това заяви пред „Марица“ инж. Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна в Пловдив, основател на „Роза Импекс“ и собственик на два хотела в Хисаря и Пловдив. От Министерството на туризма обявиха днес, че е възможно украински бежанци да бъдат настанени в хотели в България.

„Изключително сме притеснени от военните действия в Украйна, които никой не е очаквал. Държим непрекъсната връзка с нашите партньори, колеги и приятели в Киев и сме съпричастни с тях“, коментира бизнесменът.

Той има фирма с дистрибуторски склад в Киев, където работят 14 човека. В момента всички са по домовете си. Заради извънредната военна ситуация и по нареждане на тамошното правителство, е преустановена работата във всички държавни и частни фирми.

„Специално нашата база е близо до телевизионната кула в Киев и ако тя бъде обстрелвана, няма да е добре“, каза инж. Георгиев. Той обясни, че към момента няма опасност да се нарушат бизнес комуникациите със страната, тъй като за разлика от въздушното пространство, сухопътната транспортна връзка с Украйна не е затворена.

Предприемачът е на мнение, че страната има спешна нужда от реална помощ, боеприпаси и антиракети, с които не разполага, а не само от лозунги. Надява се да влезе в действие тихата дипломация и разумът да надделее за бързото разрешаване на конфликта.