Положението ескалира! Протести под прозорците на властта, центърът на София е блокиран

протест

Протести блокираха движението в центъра на столицата. Една от демонстрациите е партия „Възраждане“. Протестиращите настояват за незабавна отмяна на „зеления сертификат“. Премиерът Кирил Петков отиде при тях. Той беше посрещнат от протестиращите със скандирания „Оставка“. Думите му бяха освирквани през цялото време.

Петков заяви, че бил готов по всяко време да депозира оставката си.

„По всяко време съм готов да подам оставка. Българите трябва да спрем да се делим. Искам да покажа, че нашето правителство не го е страх да говори с народа. Ако не работим заедно не можем да оправим държавата. Продължавайте да протестирате.“, заяви той.

Той беше изведен от кордон от 30 полицаи с шлемове. С него бяха и около 10 служители на НСО.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че правителството не се справя с кризата и прогнозира предсрочни парламентарни избори. Той беше категоричен, че няма основания да вярва на управляващите и това е поводът за днешната демонстрация.

„Максимално бързо да се премахне незаконният зелен сертификат, да се премахне практиката да се тестват децата в училище, да се премахнат всички ограничителни мерки, колкото се може по-скоро. Очевидно е, че това правителство няма да изкара дълго“, обясни той.

Демонстацията започна в Триъгълника на властта. Към 12:30 протестиращите се отпаравийа към по жълтите павета към сградата на Народното събрание.

„Незабавно да се махнат сертификатите, да направят нов бюджет за възраждане на икономиката. Искаме депутатите да работят за народа.“, коментира пред Tribune.bg един от демонстрантите.

Друг обясни, че за него премиерът е избран незаконно.

„Некадърник избран с 15 процента. Той е незаконен. Искаме незабавна оставка.“

Протестиращите са категорични, че очакват от Петков да напусне поста на министър-председател веднага и се зарекоха да протестират докато правителството му не падне. Те коментираха, че са очаквали той да направи това когата по-рано отиде при тях.

Организаторите на протеста заявиха, че властта се стреснала от тях на предишния протест и затова днес е сложена ограда около сградата на Парламента. Присъстващите определиха загражденията като „кошара“, а други като „кочина“.

„Това е от страх. От народа ги е страх. Всичката им плитка е срещу народа.“, категорични са присъстващите.

„Не очакваме президента да ни подкрепи. Той е част от това. Изборите и за президент и за правителство са нелегитимни. Всичко е нелегитимно затова сме тук.“, допълни друг от протестиращите.

„Геноцид с цени и с мерки. Как ще живеем със зелените им сделки, с плана им за възстановяване“, споделиха протестиращите.

Демоснтарнтите скандират „оставка“ и призовават за избори.

„Европейският зелен пакт – това е комплекс от мерки, който ще унищожи енергетиката ни. ТЕЦ-овете мърсят, но те са гръбнак на нашата енергетика. Не правят нищо за АЕЦ.“, заяви друг от протестиращите.

Според хората на площада е несериозно предложението на управляващите отпадъците на София да се горят там /бел.ред. в Мариците/.

От другата станата на НС има и протест организиран от КНСБ на представители на федерация „Култура“, синдикат „Огнеборец“ и Съюз на транспортните синдикати в България. Те изразяват несъгласието си с предвидените параметри на проектобюджета на правителството на Кирил Петков за 2022 година.