УДАР: Асеновградчанин осъди прокуратурата за 3500 лв.

прокуратура

Асеновградчанин осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 3500 лв., след като срещу него било образувано наказателно производство за шофиране без книжка. Човекът бил задържан за 24 часа на 17 ноември 2019 г., след като бил спрян за проверка с мерцедеса си в Пловдив. Започнало разследване, след това и дело в Пловдивския районен съд, по което били проведени 6 заседания. След това делото било върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения и на 22 февруари 2021 г. било прекратено от наблюдаващия обвинител заради липса на данни за извършено престъпление, предава 24 часа.

По време на продължилото година и три месеца наказателно преследване мъжът бил без работа, защото преди това бил шофьор. Често бил викан на разпити в Шесто районно в Пловдив, а след това и в съда, което го притеснявало, той се затворил в себе си, притеснявал се как гледат на него близките и познатите му, от стреса развил и гастрит. След това завел дело срещу прокуратурата и поискал обезщетение за претърпените психически травми.

Искът му от 3500 лв. е уважен изцяло от Асеновградския съд, защото всяко обвинение, което не е доказано в съда, е незаконно. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.