Сачева: „Продължаваме промяната“ казаха „Продължаваме социалните мерки на ГЕРБ“

деница сачева

В националния план за справяне с COVID-19, който вчера беше представен от управляващите за нов, мерките бяха представени като нови мерки. Ние считаме за наш ангажимент като опозиция добронамерено да коментираме това, което чухме. Аз ще се спра върху социалните мерки. На практика от „Продължаваме промяната“ вчера ни казаха „Продължаваме мерките“ – мерките 60/40, „Патронажна грижа плюс“, „Запази ме плюс“, „Топъл обяд“. Това не само са мерки, които бяха разработени от правителството на ГЕРБ, но първоначалното им финансиране беше осигурено от държавния бюджет и с европейски средства, заяви пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш министър ан труда и социалната политика Деница Сачева.

Мярката „60/40“ действа от месец март 2020 г., като в периода март 2020 г. – юни 2021 г. се запазиха около 300 000 работни места. Преди малко в пленарна зала от отговора на министъра на труда и социалната политика чухме, че в последните шест месеца, откакто бяха направени промени в тази мярка, имаме спад на запазения брой заети места и спад на броя на работодателите, които получават тази подкрепа. Тази мярка вероятно няма да работи много ефективно в следващите два месеца, каза Сачева.

По мярката за патронажна грижа се подпомагат възрастните хора, хора, които са под карантина. По същата тази мярка се осигуряват и средства за социалните услуги – за допълнителни дезинфектанти и различните дейности, свързани с опазване на здравето. Ние сме тези, които осигурихме парите по тази мярка и в момента има 210 общини, които имат договори. В момента тази мярка е спасителна за социалните услуги. Ние поставихме въпроса за домовете за стари хора, центрове за социални услуги за хора с увреждания, които няма откъде да намерят средства, за да си платят сметките за ток. Дано скоро не сме свидетели как домове за стари хора или центрове за хорас увреждания ще затварят, защото ще им бъде спрян токът, посочи бившият социален министър.

Проектът „Запази ме плюс“ беше разработен изцяло от нас – това е мярката „75/0“, която вчера беше представена. Това е подкрепа за бизнеса, когато той е затворен. За тази мярка бяха заделени 82 млн. лева от служебното правителство, но към момента има много малко кандидатствали. Това е напълно разбираемо, защото имаше много малко затворени бизнеси, бизнесите можеха да работят, но със зелен сертификат. Така че тази мярка просто се отчита, че съществува, без да има никаква ефективност, отбеляза Деница Сачева.

Мярката „Топъл обяд“ съществува още от 2014 г. По време на правителството на ГЕРБ беше удължавана многократно, включително и с държавни средства. Ние сме тези, които осигурихме 39 млн. лева за 2021 г. Служебното правителство осигури за тази мярка 25 млн. лева, уточни Сачева.

Така че „Продължаваме промяната“ не само не ни представи нови мерки, а показа, че приема изцяло мерките, които са до момента, като ефективни, работещи, каза още депутатът от ГЕРБ.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории