Само в 7DniSofia.bg

Омикрон хвърли в паника България! Вместо да празнува, народът се юрна да се боцка

опашка ваксини

Пловдивчани побързаха да се ваксинират, уплашени от навлезлия у нас вариант на COVID-19 – Омикрон. Те използваха почивните дни след Нова година, за да се защитят от вируса.

Опашките започнаха още в неделя и продължиха и в понеделник. Повечето желаещи бяха за реимунизация и далеч по-малко – за поставяне на първа доза, пише „Марица“.

Наплив имаше пред всички имунизационни пунктове, където хората чакаха с часове, за да им поставят игла.

Пред РЗИ – Пловдив най-нетърпеливите пристигнаха още в 9 часа, а с тях започна да се оформя и опашката, която към обяд наброяваше около 90 души.

Чакащите ред бяха разпръснати както вътре в сградата, така и отвън. Заради засиления интерес в РЗИ отвориха втори кабинет за извършване на манипулацията. Голям наплив от чакащи имаше и пред ДКЦ „Пълмед“ и пред ДКЦ 1.

ДКЦ „Пълмед“, което е едно от двете лечебни заведения, в което се бият ваксини на деца между 5 и 11 години, пък в неделя са поискали допълнителни флакони, защото наличните са им свършили. До обед в понеделник през кабинета бяха минали 15 хлапета и 150 възрастни.

Петрана Ангелова се е ваксинирала преди 7 месеца с Астра Зенека. Сега отново идва в РЗИ, но за да си постави бустерна доза, като е избрала препарата на Pfizer.

„По-рано щях да дойда, но се ваксинирах против грип и по препоръка на лекаря изчаках един месец, преди да се реваксинирам“, казва Петрана и добавя, че не стимулът от 75 лв. за пенсионерите трябва да е водещ при взимане на решението за имунизация, а здравето.

На същото мнение бяха и останалите пенсионери, които чакаха на опашката пред РЗИ. „Добре е, че ще има допълнителен стимул, но аз идвам за здравето си. И младите хора трябва да дойдат, допълни 82-годишният Атанас Атанасов. Други пък бяха изненадани от многото желаещи да се реимунизират, но въпреки това търпеливо изчакаха реда си на опашката.

По-напористи бяха работещите, дошли в почивния си ден, понеже не могат да излязат от работа. „Ще се ваксинираме, но и ще се заразим от COVID-19, докато чакаме – всеки кашля, киха“, коментира възмутена пловдивчанка.

Д-р Илия Аролски, главен инспектор в РЗИ – Пловдив и извършващ имунизацията в здравната служба, подчерта, че причините за засиления интерес са комплексни – съкратеният срок за реимунизация, навлизащият Омикрон и кампанията за ваксинация сред възрастното население, което е и една от най-рисковите групи.

По думите му предимно се имунизират хора над 50 години. Не липсвали обаче и млади. „Двойно повече са хората, които идват през последните дни спрямо преди. Само в неделя в мобилния пункт на „Метро“ минаха 194 души, а в РЗИ – 170“, добави д-р Аролски.

През изминалото денонощие в Пловдив са се имунизирали над 800 души. Те масово избират Pfizer, доста по-малко – Moderna, а най-слаб е бил интересът към еднодозовата ваксина на „Янсен“. Поставените ваксини до този момент в Пловдив и областта са 360 207.

С пълен имунизационен цикъл са 185 835 души, а 26 531 са с бустерна доза.

За пореден ден опашка за ваксини имаше и пред „Пирогов“. Заради големия интерес се е наложило извънредно отваряне на още 2 кабинета за имунизации.

„Допълнителни пунктове са разкрити и във Варна“, съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.