ГЕРБ зове да се махнат сътрудници на ДС от външното министерство

даниел митов

Призив да се премахнат сътрудници на Държавна сигурност от кабинета на външната министърка Генчовска отправи от Даниел Митов от ГЕРБ в декларация от името на парламентарната група.

„През последните 30 г. ДБ води тежка битка, за да скъса с тоталитарното си минало. Структурите на ДС са виновни за съсипването на съдбите на стотици хиляди. В продължение на 45 г. именно ДС гарантираше политиката ни да бъде според желанията на Кремъл, а дипломатите ни да останат безгласна буква“, обясни той от трибуната на парламента.

Митов заяви, че при управлението на Борисов е имало практика да не се назначават сътрудници и агенти на Държавна сигурност. „ДС се върна на бял кон в политическия кабинет на външните работи“, каза той и посочи, че за главен секретар се назначава Иван Петров, началник на канинета Петьо Петев, Петко Сертов ще е назначен за съветник.

„А кога ще пенсионираме ДС? Миналата седмица при гласуването на кабинет ви предупредихме, че мрачни същества ще изпълзят от скривалищата си, за да завладеят държавата отново. Иска ни се да чуем ПП, ИТН по въпросните назначения. Кой направи тези назначения? Да не се окаже, че реалната власт се намира в президенството, а лицата на промяната са фасада, която се разпада“, каза още Даниел Митов.

Той обясни, че ГЕРБ никога няма да приеме реабилитирането на комунистическия режим и поиска незабавно да бъдат уволнени хората от ДС и да се отрекат от комунистическото минало.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отвърна остро на декларацията с призив „от ГЕРБ да направят декларация за премахването на Тодор Живков.“ „От ГЕРБ са бързаци в това отношение“, каза той и добави, че никога не са били правени изброените от Митов назначения във външното министерство.

„Те имат ръководител, който е участвал в промяната на имената на българските турци“, каза още Йорданов.