Докато ние си раздаваме медали, всички държави взимат сериозни мерки срещу новата ковид мутация

стойчо кацаров

Близо седмица вече целият свят е на тръни от новия вариант на коронавируса – Омикрон. Последната мутация на COVID-19, за която се предполага, че е много по-заразна и може да заобикаля имунитета, изграден от преболедуване и ваксинация, предизвика страх сред европейските и световни лидери, които въведоха нови ограничения и затегнаха мерките в борбата с пандемията.

У нас обаче за варианта Омикрон говорят само някои специалисти, но не и най-важните хора в държавата – президентът Румен Радев и служебните му министри – и най-вече здравният Стойчо Кацаров.

Миналата седмица дори Кацаров раздаде медали на своя екип за добрата работа по време на четвъртата вълна, нищо че за последните 2 месеца у нас от коронавирус са починали над 8000 души. Здравният министър на Радев обаче не коментира плашещия нов вариант на коронавируса, както и евентуалните мерки, които ще предприеме страната ни в опит да ограничи заразата.

Единствено Външното министерство отправи препоръка към българите да не пътуват в страните от Южна Африка.

Какво става обаче в Европа през последните дни? До момента Омикрон достигна до шест европейски държави – Белгия и Нидерландия бяха първите, последвани от Великобритания, Италия, Германия и Чехия.

Великобритания въвежда задължителен PCR тест за всички влизащи на нейна територия, а Израел стана първата страна, която затваря границите си. Освен това ще въведе отново използването на технология за проследяване на телефоните, за да ограничи разпространението на Омикрон.

Швейцария обяви, че ще наложи изисквания за карантиниране на пътниците, пристигащи от страните, в които има засечени случаи. А преди това страната забрани директните полети от Южна Африка.

Съседна Гърция направи същото. Но понеже няма преки полети от Атина до посочените страни гръцките власти проверяват летището, от което са отпътували лицата. На границата в Гърция ги тестват отново с антигенен тест и ги поставят под 10-дневна карантина в хотел. Карантината се отменя само с отрицателен резултат от теста.

Великобритания връща задължителното тестване за всички.

Израел съобщи, че ще забрани на всички чужденци да влизат на негова територия заради разпространението на новия вариант на коронавируса, открит в южната част на Африка.

Г-7 също свиква спешна среща на здравните министри, на която да бъдат обсъдени още по сериозни мерки в опит да се предотврати бързото разпространение на Омикрон.

Така България остава една от малкото страни, които не е предприела никакви допълнителни мерки в борбата с Омикрон. Ако съвсем скоро властите на предприемат ограничения за влизане у нас, както и за задължително тестване, твърде вероятно е за предстоящите празници да сме изправени пред ново сериозно предизвикателство-вирус-мутант, който заразява по-бързо и заобикаля имунитета.

ПИК